Cyberaanval kostte Defensie 2,25 miljoen euro

©  Shutterstock

De cyberaanval van december vorig jaar tegen het ministerie van Defensie, die nadien aan Chinese piraten werd toegeschreven, heeft het departement rechtstreeks 2,25 miljoen euro gekost. Dat heeft minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) geantwoord op een vraag van Michael Freilich (N-VA), schrijft La Libre Belgique woensdag.

gjsBron: BELGA

Meer dan een jaar later “zijn alle systemen opnieuw operationeel, met uitzondering van videoconferenties via het internet met externe partijen”, preciseert minister Dedonder. Defensie moest daarvoor wel diep in de buidel tasten. “In totaal heeft dat Defensie op vandaag 2,25 miljoen euro gekost aan rechtstreekse kosten (materiaal, personeel en diensten)”, aldus de minister.

Het departement heeft geen beroep gedaan op andere diensten dan diegene waarmee het al samenwerkt. Het is niet de bedoeling de kosten die Defensie heeft gemaakt te verhalen.

Dat laatste is niet naar de zin van Freilich. “Straf dat de regering-De Croo China benoemt als schuldige voor de cyberaanvallen, maar dat ze vervolgens geen aanstalten maakt om de schadekosten op hen te verhalen.” Hij merkt op dat er naast de cyberaanval op Defensie, ook één was op Binnenlandse Zaken, die 1,6 miljoen euro heeft gekost. “Ik hoop dat onze regering meer moed aan de dag zal leggen, anders nodigen we enkel nog meer cyberaanvallen uit”, aldus Freilich.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten