Royal IV Brussels van Nicolas Joostens kan ticket voor play-offs haast niet meer mislopen: “Versterkingen zijn stuk voor stuk schot in de roos”

Nicolas Joostens. “Ik ben bijzonder tevreden met de ploeg die ik in handen heb gekregen.”  ©  Kms

Royal IV Brussels heeft er een schitterende heenronde opzitten in Top Division One, de op een na hoogste basketbalklasse. Na zeven zeges op negen wedstrijden staan de troepen van Nicolas Joostens voorlopig op een tweede plaats, op één zege van leider Donza. Op bezoek bij Merelbeke Hawks flirtten de herboren Brusselaars afgelopen weekend zelfs met een dertiger (54-82).

Wim Redant

Met nog vijf speeldagen voor de boeg kan een ticket voor de play-offs de Brusselaars haast niet meer ontsnappen. “De top vier mogen we niet meer weggeven”, beseft Joostens. “Bij de seizoenstart hadden we de top vier ook als doel vooropgesteld. Onze overwinning tegen Kortrijk Spurs beschouw ik als een onvervalste stunt. We klopten een team dat volgend jaar de stap wil zetten naar de BNXT-League en zes profs in zijn rangen telt, met onder meer een klepper als Niels De Ridder. Maar één zwaluw maakt uiteraard de lente niet. Als je een ploeg als Kortrijk kan kloppen, moet je ook tegenstrevers als Sprimont en Merelbeke Hawks kunnen verslaan. Dat laatste is dus ook gelukt, al was ik wel op mijn hoede voor de trip naar Merelbeke. Met Jean Bonsenge troffen we er een oude bekende. We namen het heft meteen in handen en snelden in het eerste kwart meteen naar een 9-24-voorsprong. Na de rust bouwden we onze bonus stelselmatig verder uit.”

Na een grijze campagne in de buik van het klassement hebben Joostens en Brussels zo dit seizoen een kanonstart neergezet. “De versterkingen blijken stuk voor stuk een schot in de roos. Boris Penninck is een echte leider die veel belang hecht aan een goede groepsgeest. Hij beschikt over een goed afstandsschot en geeft blijk van veel vista. Samir Demirtas, die op de posities 1 en 2 speelt, is een intelligente speler met een goede kijk op het spelletje. Ook Anaël Ahanda is aan een sterk seizoen bezig. Hij geeft de groep veel positieve energie en zowel defensief als offensief vormt hij een meerwaarde. Tot slot zorgt ook Elijah Tshibangu, die met een dubbele licentie speelt voor zowel Circus Brussels als Royal IV, voor een extra troef. De versterkingen zijn stuk voor stuk een schot in de roos.”

Morini nog op de weg terug

Naast al die nieuwkomers kon Joostens in Merelbeke ook rekenen op de steun van de gevestigde waarden als Amaury Marion, die voor 24 punten tekende. “Ik ben bijzonder tevreden met de ploeg die ik in handen heb gekregen. We gaan nog zo sterk mogelijk proberen te eindigen, want de resultaten van de rechtstreekse confrontaties tegen de teams die zich kwalificeren voor de play-offs worden meegenomen naar de eindronde. In de tussentijd wachten we ook nog op de terugkeer van de revaliderende Raphaël Morini. Die kan nog iets extra toevoegen.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten