Chinese televisie censureert WK-beelden door covid

©  REUTERS

De Zero-Covid-regels van China treffen ook het Wereldkampioenschap. Want wie er naar de voetbal kijkt, krijgt een ander beeld te zien dan in andere landen. De uitzendingen van de wereldbeker op de staatstelevisie bevat namelijk amper beelden van het publiek, want dat publiek draagt geen mondmasker.

ltoBron: Times, Washington post

Terwijl internationale uitzendingen de nadruk leggen op de toeschouwers en de sfeer, lijkt de Chinese staatsomroep CCTV net het tegenovergestelde te doen. De camera’s zijn gericht op het veld en daar lijken ze ook te blijven.

Volgens Times, die de beelden van Bloomberg News alsook die op sociale media analyseerde, zouden toeschouwers die naar de matchen gaan kijken uit het zich worden gehouden en vervangen worden door beelden van coaches of teamgenoten die op de bank zitten. Toeschouwers die een mondmasker dragen komenwel nog in beeld.

“Ik ben ervan overtuigd dat het met Covid te maken heeft”, zegt Mark Dreyer, die de website China Sports Insider beheert, op Twitter. “Ze willen niet benadrukken dat er ongemaskerde mensen in het stadium zitten omdat het de façade verpest dat covid iedereen in het buitenland aan het doden is.” Een volgens Dreyer onnodige maatregel aangezien er bij de wijdere beelden wel nog steeds duizenden toeschouwers naast elkaar en zonder mondmasker te zien zijn.

Volgens Dreyer wordt het knippen in Doha uitgevoerd door CCTV-redacteuren die in real time kunnen kiezen tussen tientallen verschillende beelden. Meestal zouden de keuzes ook subtiel genoeg zijn zodat kijkers ze niet doorhebben.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten