Warme bakkers gaan lokaal: Rodelandbrood is ambachtelijk brood “van akker tot bakker”

Het Rodelandbrood is het resultaat van de ambacht van lokale producenten: twee lokale landbouwers, een molenaar en acht warme bakkers. © dvp

MERELBEKE/MELLE/GAVERE/OOSTERZELE/OOSTAKKER -

In de togen van acht warme bakkers uit Merelbeke, Melle, Gavere, Oosterzele en Oostakker ligt voortaan een creatieve versie van het ‘Rodelandbrood’. Dat bevat enkel lokale ingrediënten. De broden werden ontwikkeld onder de deskundige begeleiding van HoGent.

Pieter De Valkenaere

In België wordt baktarwe op grote schaal uit Frankrijk, Duitsland en Oost-Europa geïmporteerd. Het Rodelandbrood - ‘ambachtelijk brood van akker tot bakker’ - moet bewijzen dat het anders kan. Acht versies zijn er van gemaakt, telkens met identieke ingrediënten én heel erg lokaal. Landbouwers Pascal Braekman en Chris en Liesbet Persoons uit Merelbeke teelden de ‘Rodelandtarwe’ die uitgebreid werd gescreend en getest door HoGent. Molenaar Johan De Turck van Molens uit Oudenaarde maakte er meel van en daarna lieten zeven warme bakkers er hun creativiteit op los: Finesse uit Melle, De Pourcq uit Gavere, Platteau uit Oosterzele, Coens, Schepens, Van Crombrugghe en Van Moorhem uit Merelbeke en Hemelsoet uit Oostakker.

Duurzame samenwerking

Het idee voor een Rodelandbrood komt uit de vier ‘Rodelandgemeenten’ Melle, Merelbeke, Gavere en Oosterzele, die met het project een duurzame samenwerking willen tot stand brengen tussen de verschillende schakels van een korte keten. De gemeenten brachten zelf 10.000 euro bij elkaar en kunnen in de opstartfase ook rekenen op een provinciale subsidie van 20.000 euro. “Het Rodelandbrood is een product dat helemaal strookt met ons provinciaal beleid”, zegt Leentje Grillaert, gedeputeerde voor Landbouw en Platteland.

(lees verder onder de foto)

De acht versies van het Rodelandbrood zijn vanaf donderdag beschikbaar. De lokale warme bakkers gaven er hun eigen creatieve twist aan © dvp

De broden werden woensdag voorgesteld op de Hoeve Zonneveld van Pascal Braeckman. “Als landbouwers wonen we in Vlaanderen letterlijk tussen onze klanten. Lekker brood komt bij de meeste gezinnen dagelijks op tafel. De grondstof, kwaliteitsvolle baktarwe, hoeft echt niet van buiten België of zelfs Europa te komen, maar kan perfect in onze eigen streek geteeld worden. Daarom zetten wij, samen met de molenaar en de warme bakkers, onze schouders onder dit initiatief.”

Zelfde geluid bij Chris en dochter Liesbet. “Van hier op onze akker naar de bakker in het dorp: het klinkt mooi en is nu ook werkelijkheid geworden. We hebben vorig jaar de eerste baktarwe ingezaaid. Vorige week kwam het eerste Rodelandbrood uit de oven van mijn bakker in Bottelare, waar ik zelf ook werk. Als boerendochter en bakkersgast kan ik zo de volledige keten volgen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten