Leider van IS gestorven, meldt de terroristische organisatie

©  BELGAIMAGE

De leider van de terroristische organisatie IS (Islamitische Staat), Aboe al-Hassan al-Hashemi al-Qurashi, is woensdag om het leven gebracht. Dat heeft IS meegedeeld.

Bron: BELGA

De IS-leider werd gedood “in de strijd tegen de vijanden van God”, zegt een woordvoerder van de jihadistische organisatie in een audioboodschap. Er wordt geen uitspraak gedaan over het tijdstip van het overlijden en over de exacte omstandigheden.

Volgens de boodschap is al een nieuwe “kalief van de moslims” aangesteld. Aboe al-Hoessein al-Hoesseini al-Qurashi is de nieuwe leider van de terroristische organisatie. De naam al-Qurashi verwijst naar de stam van de profeet Mohammed. De zelfbenoemde kalief wordt verondersteld van de profeet af te stammen.

IS, ook wel Daesh genoemd, wist na een razendsnelle opgang in 2014 een uitgestrekt grondgebied te veroveren in Irak en in Syrië. Maar door tegenoffensieven in beide landen werd het kalifaat in beide landen omvergeworpen in respectievelijk 2017 en 2019.

Sindsdien werden al verschillende leiders van de organisatie gedood. De eerste leider van IS, Aboe Bakr al-Baghdadi al-Qurashi, werd gedood bij een Amerikaanse operatie in Syrië in 2019. Zijn opvolger Aboe Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi, werd in februari uitgeschakeld bij een actie van de speciale strijdkrachten van de VS.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten