“Ze zetten onze stad op de kaart.” Gentsche Sosseteit reikt opnieuw ‘handsjes’ uit aan verdienstelijke Gentenaars

Bashir Abdi staat bekend om zijn snelle voeten, maar mocht dinsdag voor één keer zijn hand laten spreken. ©  David Van Hecke

Gent -

Vier Gentse prominenten hebben dinsdag een ‘handsje’ gekregen in de Minardschouwburg. Dat zijn de prijzen die de Gentsche Sosseteit jaarlijks uitreikt aan verdienstelijke inwoners van onze stad. Dit jaar zagen onder meer een sporter, een zanger en een oud-burgemeester hun hand afgedrukt.

Max Dedulle

De ‘Gentsche Handjes’ van de Gentsche Sosseteit zijn een vaste waarde tijdens de Week van het Gents. Voor de 39ste keer mochten enkele prominente Gentenaars hun handafdruk vereeuwigen, als erkenning voor wat ze hebben betekend voor onze stad.

Dinsdagavond ging de eer onder meer naar Bashir Abdi, de marathonloper die vorig jaar nog een bronzen medaille haalde op de Olympische Speler. “Hij is niet alleen een uitblinker op sportgebied”, zegt Eddy Levis, prezedent van de Sosseteit. “Maar Bashir is ook zeer sociaal bewogen. Zo krijgt hij duizend Gentse kinderen op de been tijdens de Pierkesloop, mooi om te zien. Het toont ook dat je helemaal geen geboren Gentenaar hoeft te zijn om kans te maken op een ‘handje’: ook Bashir zet onze stad op de kaart.”

Erelijst

Het tweede handje was voor Katrien Laporte, de directrice van het Design Museum. “Een dame die zich al jaren inzet voor de vernieuwing van het museum”, zegt Levis. “Een opfrisbeurt die nu eindelijk aan de gang is. Verder heeft ze het museum echt doen uitgroeien tot een van de culturele hoogtepunten van onze stad, zowel voor Gentenaars als voor toeristen.” (lees verder onder de foto)

Katrien Laporte ijvert al lang voor een vernieuwing van het Design Museum. ©  David Van Hecke

Ook zanger Kurt Burgelman staat vanaf nu op de erelijst. “Hij viert dit jaar de twintigste verjaardag van Biezebaaze. Het bewijst dat hij zeker geen eendagsvlieg is, maar een vaste waarde op de Gentse podia.” Het vierde handje was voor oud-burgemeester Daniel Termont, volgens Levis “iemand met een grote mond, die toch altijd de plooien wist glad te strijken.” (lees verder onder de foto)

Kurt Burgelman viert de twintigste verjaardag van Biezebaaze. ©  David Van Hecke

Er was ook aandacht voor een pas overleden Gentse legende: voor de muzikale omlijsting bracht Koen Crucke een ode aan Will Ferdy. De zanger werd immers geboren in Gent.

Ook de hand van oud-burgemeester Daniel Termont is vereeuwigd. ©  David Van Hecke

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten