Filip Dewinter komt vanavond naar Gent, en de zenuwen zijn strak gespannen

Filip Dewinter komt spreken aan de UGent. ©  BELGA

Gent -

Vlaams Belang-boegbeeld Filip Dewinter komt donderdag naar de UGent, om er op uitnodiging van de Vlaamsgezinde KVHV te komen spreken. Zijn komst is omstreden: de lezing verhuisde om veiligheidsredenen al naar een andere campus, en tegelijk vindt er een protestmars plaats.

Max Dedulle

Dewinter komt aan de universiteit zijn nieuwe boek over ‘omvolking’ voorstellen. Volgens die zeer betwiste theorie zou onze cultuur langzaam en doelbewust worden vervangen door de cultuur van immigranten. In Antwerpen en Kessel-Lo zorgde de komst van Dewinter al voor kleine incidenten, toen er tegenbetogers kwamen opdagen. In 2008 leidde een lezing van de extreem-rechtse politicus tot rellen in en rond de campus.

Hier en daar kwamen er oproepen om de lezing te verbieden, maar rector Rik Van de Walle besloot om dat niet te doen. “De vrijheid van meningsuiting wil ik enkel inperken op basis van wettelijke beperkingen”, zei hij daarover.

De rector trok wel de toelating in om de lezing te laten plaatsvinden in de campus op de Blandijnberg. Die beslissing nam Van de Walle op vraag van de lokale politie: de campus heeft heel wat in- en uitgangen, wat de veiligheidsmaatregelen bemoeilijkt. In plaats daarvan spreekt Dewinter donderdag in de campus Aula, in de Universiteitsstraat. De politie zal aanwezig zijn, maar meer details worden niet gecommuniceerd.

Protestmars

Heel wat Gentse organisaties, waaronder kunstencentrum Viernulvier, verzetten zich tegen de komst van Dewinter. Onder de naam ‘Nie pleuje voor haat en racisme!’ organiseert het collectief donderdagavond een protestmars door de Gentse studentenbuurt. “De boodschap van Dewinter is een oproep tot haat, ontmenselijking en geweld”, schrijven de initiatiefnemers. “Dit hoort niet thuis in een democratische samenleving.”

Na de mars volgt een event in de Vooruit. Daar nemen onder meer Milo Rau (NTGent), historicus Bruno De Wever en filosoof Dirk Verhofstadt het woord, en is er muziek van Sioen, Gabriel Rios en vele anderen.

LEES OOK.Filip Dewinter niet welkom op Blandijn door protest, wel op andere campus UGent

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten