Fraaie restauratie van Wintercircus twee keer bekroond, ook porseleinwinkel en beluik vallen in prijzen

Het Wintercircus wordt momenteel door de VRT gebruikt voor de WK-uitzendingen. ©  David Van Hecke

GENT -

De restauratie van het Wintercircus heeft de Boekentoren en de Vooruit verslagen in de strijd om de Gentse Monumentenprijs. Ook de fraaie gevel van de vroegere porseleinwinkel in de Brusselsepoortstraat en een beluik in Twaalfkameren werden bekroond.

Bart Moerman

Het Wintercircus viel zelfs tweemaal in de prijzen: zowel de vakjury als de publieksjury van de Monumentenprijs koos ervoor. “Een terechte winnaar, en hopelijk een inspiratie voor andere publieke projecten”, vindt schepen van Publieke Ruimte Filip Watteeuw (Groen). Hij noemt het Wintercircus een kruispunt van authenticiteit, cultuur, technologie en innovatie. Het vroegere circus, waar ooit ook Garage Mahy huisde, wordt dezer dagen door Sporza gebruikt voor uitzendingen rond de wereldbeker voetbal.

De vakjury prees het gebruik van duurzame technieken, zoals de aardwarmte die 150 meter diep gehaald wordt. Ze was onder de indruk van het dakterras en het groendak, maar ook van de manier waarop het gebouw werd uitgediept om er een ondergrondse rockzaal in onder te brengen.

Erfgoedwaarde

De Gentse Monumentenprijs wordt om de drie jaar uitgereikt voor de beste herbestemming en/of restauratie met aandacht voor de erfgoedwaarde. Woensdagavond werd de prijs al voor de derde keer uitgereikt. In oorsprong komt het initiatief van de Gentse Vereniging voor Stad, Archeologie, Landschap en Monument (GVSALM) maar de editie 2022 verliep voor het eerst samen met de Stad Gent. Drie jaar geleden won het gerenoveerde winkelpand van AS Adventure in de Zonnestraat. (lees verder onder de foto’s)

Eethuis De Fobie, ooit een porseleinwinkel. ©  if

Cité Melchior in Twaalfkameren. ©  fvv

Naast een prijs voor publieke gebouwen zijn er ook particuliere winnaars. Maar hier is de koek in tweeën gedeeld. De vakjury koos voor Eethuis de Fobie in de Brusselsepoortstraat, dat de unieke gevel van de vroegere porseleinwinkel Van Hoecke met zijn 500 keramieken tegels er weer als nieuw deed uitzien. Het brede publiek koos voor Cité Melchior in Twaalfkameren. Die stadskanker werd door eigenaar Giovani Coussens van Global Value vernieuwd tot een pareltje met begijnhofallures, met ’s nachts ook een gewaardeerde feeërieke verlichting.

LEES OOK. 500 tegels zien er weer als nieuw uit: unieke Gentse gevel helemaal gerestaureerd

LEES OOK. Giovani (48) restaureert oude stadskanker tot chique woonplek: “Ik koop en verhuur graag gebouwen met een ziel”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten