Giro annuleert voorstelling van nieuwe roze trui na dood Davide Rebellin: “Geen feest op dag van rouw”

©  AP

De voorstelling van de nieuwe roze trui die de leider van het klassement in de Ronde van Italië van 2023 zal dragen, is uitgesteld na de plotse dood van de Italiaanse ex-wielrenner Davide Rebellin. De voorstelling zou woensdagavond plaatsvinden in Milaan, maar wordt voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Werner BourlezBron: BELGA

“Ik denk dat het een noodzakelijke beslissing is”, zei wedstrijddirecteur Mauro Vegni aan Gazzetta dello Sport, een dagblad van de RCS-groep, de organisator van de Giro. In de plaats van de presentatie hielden de aanwezigen een minuut stilte.

“We kunnen geen feest vieren op een dag van rouw”, voegde Vegni toe. “Er kwamen al gasten aan, maar het is onmogelijk om dit evenement te laten doorgaan. Dit raakt ons allen van dichtbij. Onze gedachten gaan uit naar Davide en zijn familie in deze verschrikkelijke periode.”

Rebellin droeg de roze trui zes dagen in 1996, het jaar waarin hij zijn enige etappe in de Giro won. “Mijn gedachten zijn bij hem, een man die vele jaren in de wielersport actief was en ons veel vreugdevolle momenten heeft bezorgd. Hij volgde dezelfde weg als wij op de Italiaanse wegen. Op zijn 51e liet hij ons zien hoe hij de leeftijd heeft weten te overwinnen. Ik denk niet dat er ooit een renner is geweest die zo lang actief was. Maar zijn leeftijd maakte deel uit van zijn manier van sportbeleving.”

Rebellin overleed woensdag bij een ongeluk. Hij werd volgens Italiaanse media aangereden door een vrachtwagen. Zijn laatste wedstrijd was op 16 oktober in de Veneto Classic, waarin hij 30ste werd.

Aangeboden door onze partners