Terrorist Christchurch pleitte naar eigen zeggen schuldig onder druk van foltering

De Australiër Brenton Tarrant tekende onlangs beroep aan tegen zijn veroordeling.  ©  AP

De man die in 2019 meer dan vijftig mensen doodde tijdens een aanslag in twee moskeeën in Nieuw-Zeeland, beweert dat hij onder druk van foltering schuldig pleitte.

Bron: BELGA

De Australiër Brenton Tarrant werd in 2020 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf zonder de mogelijkheid van vervroegde vrijlating, nadat hij schuldig pleitte aan de moord op 51 mensen, poging tot moord op nog eens 40 personen en het plegen van een terroristische aanslag.

Hij heeft vorige maand hoger beroep aangetekend tegen zijn veroordeling en straf, maar een datum voor een hoorzitting werd nog niet vastgesteld. De rechtbank in Christchurch zal eerst nagaan of het beroep behandeld kan worden, klonk het, aangezien het buiten de wettelijke termijn werd ingediend.

Foltering

“Ik heb enkel een schuldbekentenis afgelegd omdat ik onder druk stond door foltering”, schreef Tarrant in zijn verzoekschrift, zo blijkt nu. Dat hij zijn beroep te laat indiende, komt volgens Tarrant, die van plan is om zichzelf te vertegenwoordigen in de rechtbank, onder andere doordat hij “in onwettige en kwellende omstandigheden vastgehouden werd”, er hem “noodzakelijke juridische documenten werden onthouden” en door “problemen met vorige advocaten”, klonk het. Normaal gesproken moet een beroep worden aangetekend binnen de 20 werkdagen na de veroordeling.

De destijds 28-jarige Tarrant opende op 15 maart 2019 tijdens het vrijdaggebed het vuur op moskeegangers. Hij filmde zijn daad en streamde die op sociale media.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten