VN vragen recordbedrag voor humanitaire hulp: 51,5 miljard dollar

VN-noodhulpcoördinator Martin Griffiths. ©  REUTERS

De Verenigde Naties (VN) verwachten dit jaar een recordbedrag van 51,5 miljard dollar (zowat 49,6 miljard euro) nodig te hebben voor humanitaire hulp wereldwijd in 2023. Dat heeft het Noodhulpbureau van de VN (OCHA) donderdag aangekondigd in Genève.

gjsBron: BELGA

Het bedrag ligt een kwart hoger dan begin dit jaar. Volgens het bureau zullen 339 miljoen mensen in 69 landen humanitaire hulp nodig hebben, dat zijn er 65 miljoen dan een jaar geleden. 

“De humanitaire noden zijn schokkend hoog”, aldus VN-noodhulpcoördinator Martin Griffiths. “Dodelijke droogtes en overstromingen hebben verwoestingen aangericht in gemeenschappen van Pakistan tot de Hoorn van Afrika. De oorlog in Oekraïne heeft een deel van Europa tot een slagveld gemaakt. Er zijn nu wereldwijd meer dan 100 miljoen mensen ontheemd. En dat allemaal bovenop de zware impact van de coronapandemie bij de allerarmsten.”

Net als dit jaar zal Syrië in 2023 de meeste hulp nodig hebben: bijna 10 miljard dollar (de vluchtelingen in buurlanden meegerekend). Dan volgen Oekraïne met bijna 6 miljard dollar, en Afghanistan met 5,3 miljard dollar. 

Nog volgens OCHA zullen tegen eind dit jaar 222 miljoen mensen in 53 landen in voedselonzekerheid leven, en 45 miljoen dreigen te verhongeren.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten