Helft van Belgen zegt minder te kunnen sparen door inflatie
Ruim de helft van de Belgen (53 procent) zou maandelijks meer willen sparen, maar moet dat spaargeld nu gebruiken vanwege de stijgende energie- en supermarktprijzen. Dat blijkt uit het European Consumer Payment Report.
Het rapport is gebaseerd op een Europees onderzoek in 24 landen van financieel dienstverlener Intrum. In totaal namen ruim 24.000 Europanen deel aan het onderzoek, onder wie ook minstens 1.000 Belgen.
Uit de bevraging blijkt onder meer dat sparen een luxe lijkt te worden die veel Belgen zich niet meer kunnen veroorloven. Zo zegt meer dan de helft van de Belgen (54 procent) zich zorgen te maken of ze zich een comfortabel pensioen zullen kunnen veroorloven. Een vergelijkbaar percentage is ontevreden over het bedrag dat ze elke maand kunnen sparen (53 procent). De helft van de Belgen blijkt 10 procent van hun salaris te kunnen sparen, maar een op de vijf spaart helemaal niets.
Een op de vijf Belgen (20 procent) heeft minder dan één maand salaris ter beschikking om onvoorziene kosten zoals een reparatie van de auto of een onverwachte uitgave te betalen.
Onverwachte uitgaven
De belangrijkste motivatie voor sparen is om onverwachte uitgaven te bekostigen (38 procent). Daarnaast volgt een spaarpotje voor hun pensioen (16 procent) en geld sparen om te reizen (10 procent).
“Spaargeld is een buffer die consumenten beschermt tegen economische schokken en hen in staat stelt zich een comfortabele toekomst en pensioen te veroorloven. Een stijgend aantal consumenten wordt vandaag echter gedwongen om hun spaargeld aan te spreken vanwege de stijgende energie- en supermarktprijzen, waardoor ze kwetsbaarder worden”, verklaart Anna Zabrodzka-Averianov van Intrum. “Het tijdens de coronacrisis gespaarde geld zal in de komende maanden grotendeels uitgegeven worden.”
Verder blijkt nog uit de bevraging dat 77 procent van de Belgen merkt dat de inflatie een negatief effect heeft op hun huishoudfinanciën en nog eens 16 procent verwacht dat ze weldra de gevolgen zullen ondervinden. Nog eens bijna 70 procent van de Belgen zegt dat hun rekeningen vandaag sneller stijgen dan hun inkomen, vergeleken met 57 procent in 2021. Bijna een derde van de Belgen (29 procent) heeft minder dan 10 procent van hun inkomen over na het betalen van alle rekeningen. Verder raden bijna zes op de tien Belgische ouders hun kinderen aan om voor een studierichting te kiezen die leidt tot een goedbetaalde baan.
Video
Hoofdpunten
Verdacht overlijden in Dendermonde: drie arrestaties na aantreffen lichaam in woning
Buitenlandse Zaken: “Demarches op hoog niveau” om veroordeelde Tanguy (42) uit Cambodjaanse cel te verlossen
Zij kregen ongevraagd een dure geschenkdoos opgestuurd. En toen kwamen de facturen: “Mooi verpakt hoor, maar wel 186 euro”
Dit is de ‘oudere’ vrouw die prins Harry ontmaagd zou hebben: “Ik herinner me zijn ondergoed nog”
Annemie Struyf is vragen over haar leeftijd beu: “Dat ik wel een erg uithuizige ‘oma’ ben. Pardon?”
Beste van Plus
Bart Peeters gaat a capella als gitaar het laat afweten tijdens eerbetoon aan overleden songwriter in ‘James de Musical’
Danny moet ‘Big brother’ verlaten en geeft mysterieus briefje aan Charlotte en Chayron
Studente geneeskunde speelt eerste keer mee met loterij en wint jackpot van 33 miljoen euro
‘Euromillions’ winnen zonder de cijfers juist te hebben, hoe kan dat? “Dit noemen we de miljonairsdouche”