Remco Evenepoel klopt Wout van Aert en wint Vélo d’Or, Lotte Kopecky tweede bij de vrouwen: “Dit is de Ballon d’Or van de koers!”

Evenepoel won eerder dit jaar al de Flandrien 

Het houdt niet op voor Remco Evenepoel. Na een seizoen waarin hij Luik-Bastenaken-Luik, de Vuelta én het WK won, haalt de Belg nu ook alle mogelijke individuele trofeeën binnen. Zo mag hij nu ook de Franse Vélo d’Or op zijn nachtkastje zetten. Wout van Aert werd tweede voor Tadej Pogacar. Bij de vrouwen moest Lotte Kopecky tevreden zijn met een tweede plaats achter Annemiek van Vleuten.

Hugo Coorevits, Guillaume Maebe, Vincent Van Genechten

De Vélo d’Or wordt al sinds 1992 uitgereikt door het Franse Vélo Magazine en bekroont de beste, internationale wielrenner van het seizoen. Evenepoel is nog maar de vierde Belg die de trofee wint. Eerder mochten Johan Museeuw (1996), Tom Boonen (2005) en Philippe Gilbert (2011) de Vélo d’Orin ontvangst nemen. Dat zijn tevens de drie meest recente Belgische wereldkampioenen op de weg voor Evenepoel. Museeuw en Boonen kregen de trofee eveneens in het jaar van hun WK-titel.

©  Vélo Magazine

Ballon d’Or van de koers

Evenepoel moet stilaan een nieuwe vitrinekast zoeken voor al zijn individuele trofeeën. Eerder dit seizoen won hij ook al de Flandrien en de Kristallen Fiets. De wereldkampioen is ook genomineerd voor het Vlaamse Sportjuweel, dat op 15 december de Beste Topsportprestatie van een Vlaamse sporter bekroont.

“Het is een eer om de Vélo d’Or te winnen, vooral zo vroeg in mijn carrière. In mijn ogen is dit de belangrijkste prijs in onze sport “, aldus de regerende wereldkampioen in het decembernummer van Vélo Magazine. “Hiermee wordt mijn hele seizoen beloond. Toen ik nog voetbalde, was ik gefascineerd door de prestige van de Ballon d’Or. In de wielersport is de Vélo d’Or in feite dezelfde prijs. Die verwantschap speelt alleszins een beetje in mijn gedachten. Oumi’s broers spelen allemaal voetbal, behalve één die basketbal speelt, dus dan gaan de discussies daar vaak over. Haar oudste broer is een Real Madrid-fan en hij werd gek toen Karim Benzema de Ballon d’Or won. We lachten ermee en zeiden dat ik de toekomstige Ballon d’Or van het wielrennen was.”

Bij de vrouwen ging de hoofdprijs naar de Nederlandse Annemiek van Vleuten. Zijn troefde onze landgenote Lotte Kopecky af.

Uitslag mannen

1. Remco Evenepoel 139 pnt.

2. Wout van Aert 88 pnt.

3. Tadej Pogacar (Sln) 84 pnt.

4. Jonas Vingegaard (Den) 80 pnt.

5. Filippo Ganna (Ita) 15 pnt.

Uitslag vrouwen

1. Annemiek van Vleuten (Ned) 145 pnt.

2. Lotte Kopecky 69 pnt.

3. Pauline Ferrand-Prévot (Fra) 48 pnt.

4. Elisa Longo Borghini (Ita) 48 pnt.

5. Lorena Wiebes (Ned) 40 pnt.

Aangeboden door onze partners