“Dat is geen prestatie. Dat heet normaal doen”: imam kritisch over bedanking van Gentse politie

©  Belga/FVV

Gent -

Imam Khalid Benhaddou heeft zich op sociale media kritisch uitgelaten over de bedanking van de Gentse politie na de match van de Rode Duivels tegen Marokko. “Ik wil niet worden bedankt omdat ik bij winst van Marokko niet geneigd was om de boel te vernielen. Dat is geen buitengewone prestatie. Dat heet normaal doen.”

Simon Dekaezemaker

Op sociale media laat imam Khalid Benhaddou zich kritisch over een bericht van de Gentse politie. Die bedankte zondag de Marokkaanse gemeenschap “voor het vieren van de mooie overwinning zonder baldadigheden”. In de Brugse Poort kwam veel volk op straat om te vieren, maar het bleef voorts rustig in Gent, in tegenstelling tot in Brussel en Antwerpen.

“Laat me duidelijk zijn”, zegt Benhaddou, die de imam is van een moskee in de Brugse Poort en Marokkaanse roots heeft. “Ik ben fier op de Gentse gemeenschap met Marokkaanse roots die tussen alle negativiteit heeft getoond dat je normaal kan supporteren voor je favoriete WK-ploeg.”

“Ook wil ik de Gentse politie bedanken voor hun ongetwijfeld goede bedoelingen met onderstaande communicatie. Toch heb ik enkele bedenkingen bij dit bericht.” Zo betreurt Benhaddou dat er wordt gesproken over ‘dé Marokkaanse gemeenschap’.

“Dat is nooit verstandig. Zo herleid je mensen met meerlagige identiteiten tot enkel hun Marokkaan-zijn. Bovenal zijn het ook allemaal Gentenaars. Je spreekt dan beter over ‘Gentenaars met Marokkaanse roots’.”

Benhaddou begrijpt ook niet waarom de politie benadrukt dat de opgepakte vandaal een ‘niet-Marokkaan’ is. “Als de reden is dat men schrik heeft dat Gent ook een Marokkanenprobleem zou hebben, dan is dat bezwaarlijk.”

“Ik heb er alle vertrouwen in dat de Gentse politie het goed heeft bedoeld. We mogen gewoon niet in de val mogen lopen van extreemrechts, die elk probleem wil culturaliseren. Hopelijk stoten zowel Marokko en België donderdag door naar de volgende ronde.”

LEES OOK. Politie bedankt Marokkaanse supporters voor feest zonder incidenten: “Ze hielpen ons zelf om een vandaal te pakken”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten