Katrijn (31) haar tapijten sieren vanaf nu de Dampoortstraat: “Ik baseer me op de lijnen van de architectuur”

Katrijn Respeel tuft alle tapijten handmatig. ©  fvv

Gent -

Voor echte Gentse (wand)tapijten moet je bij Katrijn Respeel (31) in de Dampoortstraat zijn. Daar opende de designer een pop-upshowroom waar ze haar werk verkoopt. De kleurrijke tapijten van Fabric Fabrik tuft ze op haar zolderkamer.

Lotte Ruysschaert

Ongeveer een jaar geleden startte Katrijn met Fabric Fabrik, haar eigen textiel- en designstudio. Daarin focust ze op het ontwerpen en maken van handgemaakte (wand)tapijten – een sector waar ze spontaan is ingerold. “Ik heb eerst kunst gestudeerd aan de KASK. Daarna ben ik via meubels en stoffen bij tapijten uitgekomen. Ik heb een tijdje verschillende jobs gedaan in theater en muziek, maar sinds een jaar ben ik in hoofdberoep bezig met mijn tapijten”, vertelt de onderneemster.

De tapijten creëert ze handmatig in haar atelier, op een Gentse zolder. Dat doet ze door te tuften, een arbeidsintensieve ambacht. “Daarbij span ik een doek op een kader en schiet ik de wol met handtuftgereedschap door het doek. Dan komt de wol er uiteindelijk als een tapijt op”, legt Katrijn uit. Ze probeert de productie zo dicht mogelijk bij zichzelf te houden.

Veel kleur

Intussen heeft ze haar assortiment uitgebreid van gewone tapijten naar wandtapijten, ingekaderde tapijten en kleinere tapijtjes om bijvoorbeeld op een stoel te leggen. Ze heeft ook een poef in het aanbod. In al haar creaties gebruikt ze veel kleuren, zoals blauw, geel en rood.

“Ik baseer me op de lijnen van architectuur en het lichtspel dat je ziet op foto’s. Met ingekaderde tapijten ben ik begonnen doordat textiel wordt gebruikt om de akoestiek van ruimtes te verbeteren. Ik wilde daar iets leuks mee doen, in plaats van een saai akoestisch paneel op te hangen.” (lees verder onder de foto)

©  fvv

Het werk van Katrijn kan je op afspraak bekijken in haar pop-upshowroom in een oude apotheek in de Dampoortstraat. Die bevindt zich vlak naast het oude veilinghuis Maison Jules. In september volgend jaar maken beide gebouwen plaats voor studentenkoten. Maar tot het zover is, bieden de panden ruimte aan lokale ondernemers. Maison Jules is omgetoverd tot een lokale kerstmarkt, en de apotheek nu dus tot een showroom met tapijten.

“Sara Houthuys van atelier Houthuys heeft me gevraagd om de apotheek even te bezetten met mijn eigen label. Ik zit daar al zeker tot september.” Mensen kunnen een afspraak maken door Katrijn te bellen of een berichtje te sturen. Prijzen beginnen vanaf 99 euro voor een stoeltapijtje en lopen op tot 3.450 euro voor een groot tapijt.

INFO:www.fabric-fabrik.com, Dampoortstraat 61, 9000 Gent

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten