Ook Saartje Vandendriessche na 17 jaar weg bij VRT: “Geen verrassing, wel nog open voor toekomstige samenwerkingen”

Saartje Vandendriessche (47) is een van de werknemers die in het kader van het transformatieplan niet langer voor de VRT zal werken. Zij is niet ontslagen, zegt ze zelf, maar haar bediendecontract is wel stopgezet en zij gaat verder als zelfstandige. Eerder vandaag was al gebleken dat ook Geena Lisa na jarenlange dienst de openbare omroep moet verlaten.

gjs, pom

Eerder deze week is de VRT begonnen met de werknemers die ontslagen zullen worden in het kader van de besparingen, daarvan op de hoogte brengen. Eerder vandaag werd al duidelijk dat Geena Lisa een van de grote namen is die de openbare omroep gedwongen moet verlaten. In haar geval na 22 jaar dienst.

LEES OOK. Geena Lisa na 22 jaar ontslagen bij VRT: “Ontroerd door de vele reacties”

Nu blijkt dat ook Saartje Vandendriessche deel uitmaakt van de besparingen. “Het klopt dat ik niet meer in dienstverband voor VRT werk”, zegt zij aan onze redactie. “Al enige tijd waren er gesprekken met de VRT over het omzetten van mijn bediendestatuut naar een zelfstandigenstatuut. Deze stopzetting van dat bediendestatuut is dan ook geen verrassing.”

Vandendriessche benadrukt dat zowel de VRT als zijzelf nog openstaat voor toekomstige samenwerkingen. “In de toekomst zal ik sowieso mijn tijd en energie blijven besteden aan die onderwerpen die me na aan het hart liggen en waar ik echt nog enthousiast van word. Bij de VRT of via andere kanalen.”

Omroepster geweest

De 47-jarige was van 2005 tot 2015 omroepster op Eén en was een graag gezien gezicht in programma’s als Het swingpaleis en De laatste show. Ze presenteerde op de VRT-zenders onder meer Vlaanderen vakantieland, Op de man af en Saar in het bos. Eerder presenteerde ze ook bij TMF en VT4 en ze dook ook op in meerdere tv-series, waaronder Matroesjka’s en Familie. Naast tv-gezicht staat Vandendriessche ook bekend als sportieveling. Zij organiseert bijvoorbeeld fitnessvakanties en begeleidt fietstochten.

Bij VRT kregen deze week tientallen medewerkers te horen dat ze eind dit jaar gedwongen moeten vertrekken in het kader van het transformatieplan. Dat kadert in de besparingen die de openbare omroep moet doorvoeren van de Vlaamse regering. In de loop van de beheersovereenkomst 2020-2025 moet de omroep structureel 25,1 miljoen euro minder publieke middelen gebruiken.

Op individuele ontslagen, zoals dat van Geena Lisa, wenst de VRT niet in te gaan. “We kunnen wel bevestigen dat dinsdag en woensdag vijftig werknemers in een lang gesprek te horen hebben gekregen dat het hier voor hen stopt”, klinkt het aan de Reyerslaan. “Er is meteen ook een groot pakket maatregelen beschikbaar gesteld met daarin onder andere begeleiding naar een andere job, maar ook psychologische en medische bijstand. We gaan niet zeggen op welke afdelingen hoeveel mensen zijn ontslagen.”

Aangeboden door onze partners