Dertig beklaagden veroordeeld op groot drugsproces Peterboswijk, kopstukken gaan jaren de cel in
De drugshandel in de beruchte Peterboswijk krijgt een klap. — © Kristof Vadino
In Brussel zijn dertig mensen veroordeeld die betrokken waren bij de drugshandel in het beruchte Peterbospark in Anderlecht. Het kopstuk van de criminele organisatie werd veroordeeld tot 8 jaar cel. Elf beklaagden - die vooral hand- en spandiensten hadden geleverd voor de drugsbende - werden veroordeeld tot een werkstraf.
De zaak draait rond een drugsbende die opereerde vanuit een van de woontorens in het beruchte Peterbospark in Anderlecht. Wiet, cannabishars en cocaïne werden er verkocht op de benedenverdieping, de drugs versnijden gebeurde dan weer enkele verdiepingen hoger.
Huiszoekingen
De hele criminele organisatie werd in de herfst van vorig jaar ontmanteld toen de politie in november en december met enkele honderden manschappen huiszoekingen uitvoerde op meer dan dertig adressen in Anderlecht, Brussel, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe, Puurs-Sint-Amands, Schaarbeek, Sint-Gillis en Asse. Naast drugs, nam de politie vooral grote sommen cash geld in beslag.
Een groot deel van de beklaagden minimaliseerde de rol die ze hadden binnen de criminele organisatie. De rechtbank maakte in het vonnis wel een onderscheid tussen de vele jongeren uit de wijk die voor 100 tot 150 euro per dag tal van hand- en spandiensten leverden voor de drugsbende.
Enveloppen met cash
Elf van hen kregen een zware werkstraf opgelegd van 225 tot 300 uur omdat ze bijvoorbeeld drugs hadden versneden of geleverd, op wacht hadden gestaan of enveloppen met cash geld hadden rondgebracht.
De kopstukken van de drugsbende uit de Peterboswijk kregen zware effectieve celstraffen opgelegd. Zo kreeg de hoofdverdachte 8 jaar cel en twee beklaagden die ook een leidinggevende rol hadden binnen de criminele organisatie werden veroordeeld tot celstraffen van respectievelijk 6 en 7 jaar cel. Vijftien anderen kregen straffen opgelegd van 1 tot 5 jaar cel, soms gekoppeld aan een gedeeltelijk uitstel. Slechts één van de 31 beklaagden werd vrijgesproken.
In de buidel
De rechtbank legde een deel van de veroordeelden ook een geldboete op, die in sommige gevallen opliep tot tienduizenden euro. De rechtbank beval ook de verbeurdverklaring van een hoop in beslag genomen drugs en smartphones die gebruikt werden bij de drugshandel, maar tastte ook in de buidel van de drugsbende.
In totaal werd een verbeurdverklaring van enkele honderdduizenden euro uitgesproken, geld dat de leden van de criminele organisatie hadden verdiend met de drugshandel.
Beste van Plus
Video
Hoofdpunten
Dit zijn de grote winnaars van de MIA’s: “Dit is veel te veel, maar ik ben er wel heel blij mee”
Staande ovatie voor Hugo en Oscar and the Wolf op het Atomium: de opvallendste momenten van de MIA’s
Zonnebloemen, plastieken oorbellen en “een trouwkleed”: dit zijn de meest opvallende outfits van de MIA’s
Vond je dat je nu al lang in de file stond? “We houden echt ons hart vast voor vrijdagnamiddag”
Oekraïne krijgt grootste Belgische wapenlevering ooit, maar op de kwaliteit van het materieel komt meteen kritiek
Inbreker verstopt zich in vals plafond van Delhaize, maar valt naar beneden wanneer politie winkel doorzoekt
Vrouw (29) toont op TikTok hoe het leven met een vader met dementie eruitziet: “Hartverscheurend dat hij mij niet herkende”
Ann treurt om verloren trouwring met as van echtgenoot, met wie ze 4 dagen voor zijn dood trouwde: “Van onschatbare waarde”
Het rommelt in Nederlandse ‘Blind getrouwd’: vrouw gooit glas wijn in het gezicht van haar man