Satellietbeelden onthullen grote activiteit op Russische vliegbasis, vrees voor nieuwe aanvallen

©  AFP

Op basis van satellietbeelden van een militair vliegveld in Rusland vrezen experten dat Moskou op korte termijn een nieuwe grootschalige aanval op Oekraïne is aan het voorbereiden. Dat schrijft de Duitse krant Der Spiegel.

wver

De satellietbeelden werden maandag gemaakt door het Amerikaanse bedrijf Maxar Technologies en de firma European Space Imaging. Ze tonen dat er ongewoon veel bedrijvigheid is op de militaire luchthaven Engels-2, in de regio Saratov.

Op de foto’s zijn enkele tientallen bommenwerpers te zien van de types Toepolev Tu-95 en Tu-160, evenals munitiekisten bedoeld voor kruisraketten, brandstofwagens en andere voertuigen. “Het grote aantal bommenwerpers wijst er mogelijk op dat een grootschalige aanval op til is”, meent militair analist Arda Mevlutoğlu.

Volgens experten hebben de Russen eerder al gebruikgemaakt van kruisraketten die dergelijke vliegtuigen dragen om Oekraïne te bestoken. Ze kunnen afgevuurd worden vanuit het eigen luchtruim, waardoor de toestellen buiten bereik blijven van het luchtafweergeschut van Oekraïne . Ook de luchthaven Engels-2 zelf ligt buiten het bereik van Oekraïne.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten