Van Quickenborne: schrap desnoods in kinderbijslag van ouders relschoppers

©  BELGA

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wil dat ouders van relschoppende jongeren meer voor hun verantwoordelijkheid worden geplaatst. Tijdens het vragenuurtje in de Kamer opperde hij donderdag dat eventueel zou worden gesnoeid in de kinderbijslag, al geeft hij toe dat dit geen federale bevoegdheid is.

Bron: BELGA

Van Quickenborne deed zijn uitspraak tijdens een debat over de rellen die zondag uitbraken na de wedstrijd tussen België en Marokko op de Wereldbeker in Qatar. Hij wil dat korter op de bal wordt gespeeld op het “tuig” en ziet heil in het bijhouden van lijsten met probleemjongeren. “Maar ook ouders moeten voor hun verantwoordelijkheid worden gesteld”, aldus de minister, die daarbij de kinderbijslag aanhaalde. De bevoegdheid daarover is sinds de laatste staatshervorming echter overgeheveld naar de deelentiteiten.

“Er zal geen straffeloosheid zijn”, verzekerde Van Quickenborne. Na de rellen vonden er negentien aanhoudingen plaats: één gerechtelijke en achttien administratieve, die dus maximaal 12 uur konden worden vastgehouden. “Betekent dit dat alle relschoppers vrijuit gaan? Uiteraard niet”, aldus de minister, die benadrukte dat de analyse van de camerabeelden aan de gang is.

Zijn collega van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) verdedigde het optreden van de politie. Die heeft “alles op alles gezet om amokmakers op te pakken”, benadrukte ze. “Ik heb veel vertrouwen dat de mensen op het terrein het juiste doen.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten