Steigerbouwer niet schuldig aan dood arbeider bij instorting in Antwerpse Pelikaanstraat

©  Wim Kempenaers

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft donderdag de steigerbouwer, de werfleider en zijn overste vrijgesproken voor de onopzettelijke doding van arbeider Davy Verlooy en voor het onopzettelijk toebrengen van slagen en verwondingen aan zijn collega. De beklaagden kregen wel 8.000 euro boete, waarvan de helft met uitstel, voor inbreuken op de welzijnswetgeving. Maar die inbreuken stonden dus niet in oorzakelijk verband met het instorten van de stelling waarop de slachtoffers stonden.

Bron: BELGA

Op 24 oktober 2018 stortte rond 10 uur een twintig meter hoge stelling in de Pelikaanstraat in. Die stond tegen de gevel van een nieuw hotel, vlak naast het Centraal Station in Antwerpen. Twee arbeiders die op de elfde en dertiende verdieping van de steiger stonden, tuimelden mee naar beneden. Davy Verlooy werd levenloos van onder het puin gehaald. Zijn collega Peter V.D.S. raakte zwaargewond en was 22 weken arbeidsongeschikt. 

Op het moment van de instorting werden net twee paletten stenen van elk 1.150 kilo omlaag gelaten en op de elfde verdieping van de steiger geplaatst. Kort na het plaatsen van het tweede palet stortte de stelling in. Al snel rees de vraag of de steiger wel stabiel genoeg was om zoveel gewicht te dragen. 

Uit het onderzoek bleek dat de gevelsteiger niet conform de standaardopstelling werd gebruikt en dat er verschillende aanpassingen waren gebeurd. Bij afwijking van de standaardopstelling moet er in principe een tweede sterkte- en stabiliteitsberekening worden gemaakt om de veiligheid en stabiliteit te garanderen, maar dat was hier niet gebeurd. Werfleider Daniel D. en zijn overste Ardenio B.R. erkenden dat ze die tweede berekeningsnota uit het oog waren verloren. 

Dat het instorten van de steiger veroorzaakt werd door een instabiliteit vond de rechtbank evenwel niet met zekerheid vaststaan, “gelet op de grote discrepanties tussen de voorliggende verslagen en verklaringen”. Naast de berekening van de stabiliteit van de steiger, werd er ook geen verder onderzoek gedaan naar andere factoren die van invloed hadden kunnen zijn geweest op de stabiliteit van de steiger.

De beklaagden waren dus volgens de rechtbank enkel in de fout gegaan met de berekeningsnota, maar het ontbreken daarvan stond niet in oorzakelijk verband met de instorting van de stelling. Ze werden bijgevolg vrijgesproken voor onopzettelijke doding en voor het toebrengen van onopzettelijke slagen en verwondingen. De schadevorderingen van de burgerlijke partijen werden ongegrond verklaard.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten