Vlaams Belangers met bier bekogeld en duw- en trekwerk bij omstreden lezing van Filip Dewinter

Duw- en trekwerk bij lezing van Filip Dewinter. © De Gentenaar

GENT -

Er is donderdagavond duw- en trekwerk uitgebroken bij een omstreden lezing van Vlaams Belang-boegbeeld Filip Dewinter aan de UGent. Tegenstanders probeerden de toegang te blokkeren, maar de lezing kon onder politiebegeleiding uiteindelijk toch starten.

Simon Dekaezemaker en Bert Staes

Dewinter kwam donderdagavond naar de UGent om er op uitnodiging van de Vlaamsgezinde studentenclub KVHV te spreken. Zijn komst is omstreden: de lezing verhuisde om veiligheidsredenen al naar een andere campus, en tegelijk trok een protestmars door de stad.

De politie was met veel mensen aanwezig in de Universiteitsstraat, waar Dewinter kwam spreken op de campus van de rechten. Bij de ingang van het gebouw brak duw- en trekwerk uit toen tegenstanders de bezoekers probeerden te verhinderen de zaal te betreden. Een groep Vlaams Belangers, onder wie parlementslid Filip Brusselmans, werd met bier en roze glitter bekogeld.

Dewinter werd langs een zijingang binnengelaten. © De Gentenaar

Tientallen tegenstanders bleven de trappen van het gebouw blokkeren. Maar toen het te grimmig werd – er werd geduwd en getrokken – kwam de politie tussenbeide. Agenten in burger praatten in op de twee groepen en konden de situatie onder controle te houden.

Tegenstanders blokkeerden de toegang. © De Gentenaar

Dewinter zelf werd via een zijingang en onder politiebegeleiding binnengelaten in het gebouw. Bezoekers die de lezing wilden volgen, werden uiteindelijk druppelsgewijs in de aula gelaten.

Het zaaltje liep helemaal vol, maar Dewinter kreeg meteen de volle laag toen hij het spreekgestoelte betrad. Tegenstanders scandeerden de hele tijd leuzen, waardoor nauwelijks een woord te verstaan was van de uiteenzetting.

Dewinter krijgt volle laag bij de start van de lezing. © De Gentenaar

Dewinter kwam aan de universiteit zijn boek over ‘omvolking’ voorstellen, een zeer betwiste theorie over migranten. In Antwerpen en Kessel-Lo had de komst van Dewinter al tot kleine incidenten geleid toen tegenbetogers kwamen opdagen.

Net vóór de lezing werden op het Koophandelsplein, in de Gentse binnenstad, negen mensen bestuurlijk gearresteerd voor het verstoren van de openbare orde. Dat waren deelnemers van de tegenbetoging.

Verderop in de stad werden negen betogers bestuurlijk gearresteerd. ©  FVV

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten