Buitenlandse media zien “roemloze aftocht voor België”, Engelse kranten viseren Romelu Lukaku (maar lachen vooral met de Duitsers)

Ook in de buitenlandse pers was er veel aandacht voor de uitschakeling van de Rode Duivels, toch één van de smaakmakers van het voorbije WK in Rusland. En ook zij zagen Romelu Lukaku de goal van de kwalificatie missen.

Sam Varewyck en Guy Van Den Langenbergh

Beginnen doen we bij onze noorderburen, waar De Telegraaf vrijdagochtend op zijn voorpagina uitpakt met twee treurende buurlanden. Want behalve de Rode Duivels werden natuurlijk ook de Duitsers donderdagavond uit het toernooi geknikkerd. “Tranen bij de buren”, luidt het allesomvattende bijschrift bij foto’s van een treurende Belgische en Duitse fan. (Lees verder onder de foto)

Al is de aandacht voor de Belgen nog net iets groter. “Duivels rood van schaamte”, staat er op de voorpagina van het sportkatern van De Telegraaf. Even verderop valt te lezen dat de Gouden Generatie haar laatste kans verspeeld heeft. “Het brons van Moskou is het hoogst haalbare geweest voor deze lichting, mag nu wel worden geconcludeerd gezien de leeftijden van een aantal sterkhouders.” Er wordt ook veel aandacht besteed aan de verhalen van verdedigersduo Jan Vertonghen en Toby Alderweireld – natuurlijk twee ex-spelers van Ajax. (Lees verder onder de foto)

Voor het Algemeen Dagblad, een andere krant uit Nederland, was de conclusie duidelijk. “Roemloze aftocht voor België”, kopte het donderdagavond op zijn website. Vrijdagochtend wordt Romelu Lukaku er de “schlemiel van de avond” genoemd. Al zagen ook zij dat er een beter België op het veld stond dan in de vorige wedstrijden. “Aan het Belgische optreden in het Ahmad Bin Ali-stadion van Doha lag het deze keer niet zozeer. Het duel met Kroatië was wederzijds van een voortreffelijk niveau, met twee teams die vol voor de winst speelden. Kevin De Bruyne speelde een geweldige wedstrijd.”

Engelsen lachen met Lukaku, maar vooral met de Duitsers

Aan de andere kant van de Noordzee focussen de Engelsen, niet geheel onverwacht, vooral op de uitschakeling van hun aartsrivaal Duitsland. De aandacht voor de Belgen is beperkter en vooral op de prestatie van Romelu Lukaku gericht. The Guardian: “Lukaku mist stevig”. The Daily Mail: “Lukaku has a shocker” – daar lijkt ons geen vertaling voor nodig. The Daily Mirror: “Lukaku haalt uit” (verwijzend naar de dug-out die na de match een stevige klap van Lukaku incasseerde, red.).

Het opvallendste is echter sensatiekrant The Sun, die nooit vies is van een opvallende voorpagina. Daarop wordt geen woord gewijd aan de exit van de Rode Duivels, maar het leedvermaak om de onverwacht vroege uitschakeling van de Duitsers is er – net zoals op het vorige WK, overigens – des te groter. Het doelpunt van Japan tegen Spanje waarbij de bal nét niet over de achterlijn gaat en waardoor de Duitsers uiteindelijk uitgeschakeld werden, wordt er lacherig vergeleken met de Engelse WK-zege uit 1966 – toen de Engelsen in de blessuretijd een goal toegekend kregen waarbij er serieuze twijfel was of de bal al dan niet over de doellijn was gegaan.

(Lees verder onder de foto)

Ook The Daily Mail haalt er maar wat graag het verleden bij: daar wordt dan weer de parallel gemaakt met de wedstrijd tussen Engeland en Duitsland op het WK van 2010, toen een vrije trap van Frank Lampard duidelijk over de doellijn belandde maar niet goedgekeurd werd. “Nu weet je hoe het voelt”, klinkt het.

Elders was er ruimte voor een meer genuanceerde conclusie. De Rode Duivels hadden wel degelijk kansen om door te gaan, maar vooral Romelu Lukaku miste de kansen, klonk het. Van ‘Lukaku misses three sitters’ over ‘Lukaku sbaglia due gol clamorosi’ tot ‘Lukaku der Verzweiflung nahe’. Voor La Gazzetta dello Sport volstond de prestatie van Lukaku om de spits van Inter uit te roepen tot ‘mondiale flop’. “Eerst de missers, daarna de wanhoop en tot slot de tranen”, oordeelde de roze sportkrant.

Ook Italianen kritisch voor Lukaku

Ook in Italië is men niet mals voor Inter-spits Romelu Lukaku. “Een mondiale flop”, schrijft La Gazzetta dello Sport. De collega’s van Corriere dello Sport schrijven dat Lukaku de Belgen laat huilen. (Lees verder onder de foto’s)

Cijfers bij ‘L’Equipe’

Bij onze zuiderburen heeft L’Equipe een groot artikel gewijd aan de “cijfers van de uitschakeling” van de Rode Duivels. 2,9 van hun kansen werden op dit WK omgezet in doelpunten, bijvoorbeeld. Of Kevin De Bruyne die op dit WK 57 keer de bal verloor. Ook hier ontsnapt Romelu Lukaku er niet aan: ondanks een hoog expected goals-saldo van 1.47 kwam hij niet tot scoren. “België gedeprimeerd”, zet het (in het klein) op zijn voorpagina.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten