Washington keurt verkoop luchtdoelraketten aan Finland goed

©  REUTERS

De Amerikaanse regering heeft groen licht gegeven voor de mogelijke verkoop van draagbare Stinger-luchtdoelraketten aan Finland, ter waarde van zo’n 380 miljoen dollar. Dat heeft het Pentagon donderdag bekendgemaakt.

Bron: BELGA

De Finnen, die zich opmaken om toe te treden tot de NAVO, azen op 350 warmtezoekende raketten plus uitrusting, maar de verkoop van de gevoelige apparatuur moest eerst door Washington goedgekeurd worden.

Indien bevestigd, zal de transactie “de defensie- en afschrikkingscapaciteit van Finland versterken”, volgens een verklaring. “Dit cruciale wapentuig zal de land- en luchtverdedigingscapaciteit op de oostflank van Europa versterken en de prioriteiten van het Europees Commando van het Amerikaanse leger ondersteunen.”

Washington keurde maandag ook al de verkoop van meer dan 80 precisieraketten aan Helsinki goed voor in totaal 323 miljoen dollar.

Na de inval van Rusland in Oekraïne hebben Finland en Zweden in mei een gezamenlijk verzoek ingediend om toe te treden tot het Atlantisch Bondgenootschap, waarmee ze afstand doen van tientallen jaren van militaire neutraliteit. Het verzoek, dat unaniem moet worden aanvaard door alle 30 NAVO-lidstaten, werd intussen door alle lidstaten behalve Turkije en Hongarije bekrachtigd.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten