Wielrennen

Cycling Vlaanderen presenteert boek ‘125 jaar Koers in West-Vlaanderen’: “Van Odiel Defraeye tot Yves Lampaert”

Geert Barbry met het boek. © VDB

Tal van (ex-)renners tekenden deze week present op de voorstelling van het boek. © VDB

©  VDB

Roeselare -

Patrick Cornillie bracht in opdracht van de provinciale afdeling van Cycling Vlaanderen onder leiding van Geert Barbry een mooi geïllustreerd boek uit naar aanleiding van het 125-jarig jubileum van het wielrennen in West-Vlaanderen. Naast de top 100 van de beste West-Vlaamse coureurs belicht de Lichterveldse auteur in 25 rubrieken de rijke historiek van de wielrennerij in onze provincie.

Michel Vanden Heede

Met trots stelden Geert Barbry en zijn collega’s in KOERS, het Wielermuseum in Roeselare, ‘125 jaar Koers in West-Vlaanderen’ aan pers, (oud-)renners en publiek voor. Voor het 100-jarige jubileum verscheen er al een uitgave van Patrick Cornillie, maar zijn nieuwste boek is nog uitgebreider en diepgaander. Het maandenlange opzoekingswerk leverde een waar collector’s item op.

‘125 jaar Koers in West-Vlaanderen’ maakt nog maar eens duidelijk dat de kustprovincie de bakermat is en blijft van het wielrennen. Zo was Odiel Defraeye de eerste Belgische winnaar van de Ronde van Frankrijk (in 1912). In zijn spoor volgden vaandrigs als Briek Schotte, Freddy Maertens en Johan Museeuw. Maar ook nu nog drukt West-Vlaanderen nog zijn stempel. “Brugge is volgend jaar opnieuw de startplaats van de Ronde van Vlaanderen. Tal van andere West-Vlaamse steden en gemeenten vormen dan weer het decor voor Belgische weg- en veldritkampioenschappen. En met 430 wedstrijden is West-Vlaanderen nog altijd koploper in ons land”, stipt Geert Barbry aan.

De heroïsche wereldkampioenschappen in Moorslede, waar Briek Schotte de regenboogtrui pakte, en in Waregem, waar Rik Van Steenbergen de plak zwaaide, krijgen een prominente plaats in de turf van 396 bladzijden.

Naast de 25 rubrieken over het roemrijke wielerverleden van onze provincie komen ook de 100 beste West-Vlaamse wielrenners ooit aan bod. Daarvoor hanteerde Patrick Cornillie enkele criteria. Zo moet de renner in kwestie in West-Vlaanderen geboren zijn, waardoor grootheden als Benoni Beheyt en Erik De Vlaeminck de lijst niet haalden. Een tweede voorwaarde was dat de renner een wereldtitel, driekleur, klassieker of rit in een grote ronde moest gewonnen hebben. Om die reden viel bijvoorbeeld Leif Hoste, die liefst drie keer tweede werd in de Ronde van Vlaanderen, af. Wel present in het illustere lijstje is Yves Lampaert, die met zijn proloogzege in de Tour van 2022 de wielerwereld verbaasde.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten