Vlaamse overheid betaalt facturen stipter, verwijlintresten blijven dalen

©  BELGA

De Vlaamse overheid betaalt haar facturen stipter en moet dus ook minder verwijlintresten betalen. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA). In de eerste drie kwartalen van 2022 heeft de Vlaamse overheid 34 procent minder verwijlintresten betaald in vergelijking met dezelfde periode van 2021. Volgens minister Diependaele is de “doorgezette digitalisering en performantie” de motor van de verbetering.

gjsBron: BELGA

Wanneer de overheid facturen te laat betaalt, moet ze daarvoor verwijlintresten betalen. De voorbije jaren is het bedrag dat de overheid daarvoor moet ophoesten steeds gedaald en de daling zet zich ook dit jaar door. “Wanneer we vergelijken met dezelfde periode van 2021, tot en met het derde kwartaal 2022, werden 169.000 euro minder verwijlintresten betaald”, zegt minister Diependaele.

De N-VA-minister schrijft de verbeterde resultaten toe aan de keuze voor digitale facturen. Intussen verwerkt de Vlaamse overheid 95 procent van de facturen digitaal of semi-digitaal (via intelligent scannen). 

“Door in te zetten op digitale betaalprocessen wordt er stipter betaald. En we groeien daar continu verder in als Vlaamse overheid. We hebben de reputatie een tijdige en betrouwbare betaler te zijn, en dat willen we zo houden. Een meer tijdige betaling zorgt dan ook voor een directe besparing via deze lagere verwijlintresten. In tijden als deze van budgettaire krapte betekent elke kost die we kunnen vermijden een directe meerwaarde”, dixit Diependaele.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten