Man uit Overijse (74) in het hoofd geschoten in villa van erfgename van multinational

Het drama gebeurde in het pittoreske Kinderdijk. 

Een man uit Overijse is in de nacht van donderdag op vrijdag zwaargewond afgevoerd uit de monumentale villa van de familie Smit in Nederland, bekend van de wereldwijd gekende sleepfirma Smit Internationale. De man, 74 jaar oud, zou in het hoofd geschoten zijn, zo meldt de Nederlandse krant De Telegraaf.

Dirk Coosemans

Het drama gebeurde in de villa van de familie Smit in de Puntweg in het pittoreske dorp Kinderdijk in de provincie Zuid-Holland. Rond drie uur in de nacht van donderdag op vrijdag werden de hulpdiensten gealarmeerd voor een schietpartij in de woning. Hulpverleners die eerst ter plekke waren, werden op een afstand gehouden tot alles veilig was en de politie het sein gaf om de woning te betreden.

Daar troffen ze een oudere man aan die in het hoofd geschoten was. Hij was nog aanspreekbaar toen de hulpdiensten arriveerden. Het slachtoffer zou een 74-jarige man zijn uit Overijse maar het is niet duidelijk of de man ook de Belgische nationaliteit heeft. Hij zou een relatie hebben met de bewoonster, de erfgename van de multinational Smit International, een wereldwijd gekende sleepfirma. Zij bleef ongedeerd, zo vertelt de politie. Het incident gebeurde toen beide slachtoffers lagen te slapen.

Eén of meer daders drongen de woning binnen, waarna het schietincident plaatsvond. De dader(s) gingen er daarna in onbekende richting vandoor. Of er sprake is van een woningoverval, een inbraak of een ander scenario, wordt nog onderzocht, aldus de politie. Er is groot team rechercheurs op de zaak gezet. De politie zoekt getuigen en beelden van bijvoorbeeld een bewakingscamera, deurbelcamera of dashcam.

Wereldwijd bekend

De monumentale villa werd in 1915 gebouwd in opdracht van L.J. Smit, de directeur van de gelijknamige scheepswerf. Het bedrijf groeide uit tot Smit Internationale dat wereldwijd bekendheid geniet op het gebied van sleepdiensten, berging van scheepswrakken en bescherming van het milieu bij scheepsongelukken.

Arno Bikker, wethouder van de gemeente Molenlanden waar Kinderdijk onder valt, leeft mee met het slachtoffer. “Vannacht heeft er een gewelddadig incident plaatsgevonden in Kinderdijk. Daarbij is een inwoner van onze gemeente afgevoerd naar het ziekenhuis. We leven mee met de betrokkenen en danken de hulpdiensten die massaal uitrukten.” Burgemeester Jaap Paans van buurtgemeente Alblasserdam spreekt van verschrikkelijk nieuws. “We leven mee met de getroffenen”, aldus Paans.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten