Parket houdt reconstructie aan woning van doodgeschoten ‘prepper’ Yannick Verdyck (36)

Merksem -

Het Antwerpse parket houdt vrijdag een reconstructie aan de Molenlei in Merksem na de dodelijke schietpartij in de woning van de 36-jarige ‘prepper’ Yannick Verdyck. De man liet daarbij het leven. Bij de reconstructie moet wellicht een antwoord gevonden op wie geschoten heeft en wanneer.

vdaa, nelo, jtp

De speciale eenheden vielen eind september op een tiental plaatsen in Vlaanderen binnen in een onderzoek van het federaal parket naar rechts-extremisme en illegaal wapenbezit. Volgens het federaal parket wilden de leden van de Merksemse Schutters Vereniging “een gewapend verzet tegen de overheid plegen, zonder dat daar al een tijdstip of plaats voor bepaald was”. (Lees verder onder de foto)

Yannick Verdyck. ©  rr

Ook aan de Molenlei in Merksem vond zo’n huiszoeking plaats bij de 36-jarige Yannick Verdyck, de voorzitter van de schietclub. Hij werkte als goud- en zilverhandelaar en leefde als ‘prepper’, iemand die zich voorbereidt op grote rampen en het einde van de wereld. Bij die huiszoeking kwam het tot een vuurgevecht, waarbij Verdyck het leven liet.

Doodslag

Wat zich in het appartement heeft afgespeeld, blijft voor de familie een groot vraagteken. Het Antwerpse parket onderzoekt de omstandigheden van de schietpartij. Er moet onder meer een antwoord gevonden worden op de vraag wie heeft geschoten en wanneer.

LEES OOK. “De agenten riepen ‘ta gueule’ en toen werd er geschoten”: dodelijke inval bij wapenverzamelaar Yannick Verdyck krijgt ook veel kritiek

“We hebben vrijdag inderdaad een hele dag uitgetrokken om de reconstructie aan de Molenlei in Merksem uit te voeren, in aanwezigheid van de onderzoeksrechter, het openbaar ministerie en het Comité P dat het onderzoek voert”, bevestigt woordvoerder Kristof Aerts van het Antwerpse parket.

“Alle deskundigen zijn ter plaatse, alsook de mensen die de huiszoeking in september hebben uitgevoerd. Bij de reconstructie worden de verklaringen, de analyses en het sporenonderzoek aan elkaar getoetst. Alles wordt ook audiovisueel opgenomen.”

Klacht neergelegd

De familie van Verdyck legde klacht neer bij de politie om antwoorden te krijgen. “Zijn gewelddadig overlijden ingevolge een voor ons onbegrijpelijke actie van de politie doet veel vragen rijzen. Wij hebben dan ook aan onze raadsman opdracht gegeven om een klacht met burgerlijke partijstelling neer te leggen wegens feiten van doodslag en hopen op een objectief en doortastend onderzoek naar de ware toedracht van zijn dood”, aldus de familie.

In het onderzoek van het federaal parket naar de dreiging werden zes leden van de schuttersvereniging opgepakt. Twee verdachten, Igor G. en Marc D., werden aangehouden door de onderzoeksrechter en zitten nog steeds in voorhechtenis.

LEES OOK. Familie en vrienden nemen afscheid van Yannick Verdyck

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten