Eden Hazard hint naar afscheid bij de Rode Duivels, broer Kylian is verbaasd: “Ik denk niet dat hij ooit een selectie zal weigeren”

©  BELGA

Na de exit op het WK heeft Eden Hazard (31) in de kleedkamer laten verstaan dat hij zal stoppen als Rode Duivel. De komende weken/maanden zal hij goed nadenken, maar de aanvoerder neigt op dit moment naar een afscheid.

Bij voorkeur hadden we het hem zelf willen vragen. Na de 0-0 tegen Kroatië wilde Eden Hazard evenwel geen verklaring afleggen in de interviewzone. Zelfs toen een bevriende journalist hem wenkte, keek Hazard niet opzij. Blik op oneindig.

In de vestiaire sprak Hazard zich wel uit. Volgens onze bronnen binnen de Rode Duivels en de entourage van de nationale ploeg heeft hij meteen na affluiten laten verstaan dat het zijn laatste wedstrijd als international zou worden. Hazard was zeer emotioneel, vandaar dat het onduidelijk is welke waarde we moeten hechten aan zijn quotes. Waren die louter een gevolg van de ontgoocheling, de frustraties en de irritaties van de afgelopen weken? Mocht dat het geval zijn, dan valt het niet uit te sluiten dat Hazard, eenmaal de storm in zijn hoofd is gaan liggen, terugkomt op zijn uitspraken, maar die kans is klein.

Voor zichzelf heeft Hazard uitgemaakt dat hij de komende dagen, weken en maanden in alle rust wil nadenken over zijn toekomst als Rode Duivel – zoals ook Alderweireld dat gaat doen, de rest wil wel doorgaan. Hazard neigt nu naar stoppen. Wie de nieuwe bondscoach wordt, zal mogelijk ook een rol spelen. Ziet de opvolger van Roberto Martinez – er worden in bondskringen verschillende namen geopperd, zoals onder meer Michel Preud’homme – in Hazard nog een vaste waarde of oordeelt hij dat de Belgische ploeg beter af is zonder de speler van Real Madrid? Hazard zal het allemaal meenemen in zijn besluit.

Hazard tijdens het feestje in Brussel na het WK 2018. ©  BELGA

“Eden is fier om international te zijn”

Het zou broer Kylian Hazard verbazen, mocht Eden definitief afzwaaien bij België. “Ik denk niet dat hij ooit een selectie zal weigeren. Als Eden er niet meer bij is, zal dat eerder een keuze van de nieuwe bondscoach zijn. Eden is fier om international te zijn.” Het heeft er alle schijn van dat Eden zijn jongere broer zal verrassen.

Het is lang niet zeker dat Hazard zijn beslissing publiekelijk zal bekendmaken. Mousa Dembélé heeft bijvoorbeeld ook nooit officieel gezegd dat hij niet meer beschikbaar was, terwijl hij wel aan Martinez had laten weten dat zijn prioriteit elders lag. Het valt te bezien of Hazard het ook zo zou aanpakken.

Mocht Hazard afscheid nemen, dan is dat het einde van een tijdperk. De aanvoerder was er voor het eerst bij eind 2008. Hij viel als 17-jarige jongen in tegen Luxemburg (1-1). Uiteindelijk speelde hij 126 interlands, waarin hij goed was voor 33 doelpunten en 36 assists.

Willen we de échte Hazard herinneren in het tricolore shirt, dan moeten we terugdenken aan het WK van 2018, toen hij alles kapot speelde. Op het voorbije WK was het een pak minder – hij raakte nauwelijks zijn man voorbij -, daarbij niet geholpen door zijn lastige jaren bij Real Madrid.

©  AP

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten