Wij volgden een kerstpakje doorheen de doolhof van het sorteercentrum tot bij ons thuis

 © Tyas Flumens & Sophie Van Grunderbeeck

Singlesday, Sinterklaas, Kerst en Nieuwjaar: de eindejaarsperiode is de drukste periode voor onze postbodes. Op het piekmoment worden er dagelijks in heel België haast 600.000 pakjes verdeeld door Bpost. Maar wat is de weg dat zo’n pakje aflegt? Wij namen “track & trace” heel letterlijk en volgden ons pakje van verzending tot aankomst.

Tyas Flumens, Sophie Van Grunderbeeck

Het postkantoor is het begin van een heel avontuur. Na afgifte aan het loket haalt een medewerker je pakje op en wordt het een eerste keer gesorteerd in het mailcenter. Zo wordt het naar het juiste sorteercentrum vervoerd.

Daar belandt het pakje op een lopende band en komt het in een gigantische sorteermachine terecht. Één zo’n machine sorteert wel 10.000 pakjes per uur, dat zijn 140.000 pakjes per dag in de piekperiode. Postsorteercentrum Antwerpen X is bezig om die capaciteit nog hoger te krijgen. Dat willen ze doen met de installatie van een gloednieuwe postsorteermachine. “Onze huidige machine draait nog op volle toeren en ondertussen is het eerste deel van de nieuwe machine reeds in gebruik genomen. Begin 2023 beginnen we met de bouw van het tweede deel. De volledige machine zal operationeel zijn tegen de eindejaarsperiode van 2023 en zal 20.000 pakketten per uur kunnen sorteren” zegt Tom Geerinckx, Preparation Manager van Antwerpen X.

Eens de pakjes in de machine terechtkomen worden de pakjes gescand en dalen ze op basis van postcode naar beneden, waar een medewerker ze in de juiste container plaatst. Daarna zetten de pakjes hun weg verder naar het distributiecentrum.

Vanaf 11 november draait het in het distributiecentrum van Aartselaar tot en met kerstavond op volle toeren en worden er in plaats van 8.000 à 10.000 pakjes tot 18.000 pakjes per dag verwerkt. Hier worden de pakjes per district gesorteerd, gescand en toegewezen aan de juiste postronde. Die laatste schifting wordt gedaan door de postbode zelf. Eens alle pakjes zijn verdeeld, kan die inladen, op ronde vertrekken, en krijg jij bericht dat je pakje geleverd zal worden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten