Twee wagens van Italiaanse ambassade in Griekenland doelwit van bomaanslag

©  AP

Twee auto’s van de Italiaanse ambassade in Griekenland vormden vrijdagmorgen het doelwit van een aanval met explosieven. Een van de voertuigen is ook ontploft, maar er vielen geen gewonden. Dat meldt de Griekse politie. De aanslag is voorlopig niet opgeëist.

Een zelfgemaakte bom ging vrijdagmorgen rond 4.00 uur (lokale tijd) af op de parkeerplaats in een buitenwijk van Athene, vlak bij de ambtswoning van een ambassademedewerker. Een van de twee diplomatieke wagens op de parkeerplaats werd vernield, meldt de Griekse politie. Er bevond zich ook een bom bij het andere voertuig, maar dat explosief is niet ontploft. De politie heeft een onderzoek geopend.

De aanval wordt “streng veroordeeld” door het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken. “Deze onaanvaardbare acties zullen op geen enkele manier de uitstekende betrekkingen en de langdurige vriendschap tussen Griekenland en zijn bondgenoot Italië verstoren”, zo staat in een verklaring van het ministerie.

De Italiaanse premier Giorgia Meloni zegt in een reactie dat het gaat om “een aanslag van waarschijnlijk anarchistische oorsprong”. De uiterst rechtse regeringsleider heeft haar “diepe bezorgdheid” geuit.

“Ik volg de zaak met de grootste aandacht, ook via minister van Buitenlandse Zaken Antonio Tajani”, zegt Meloni. Tajani (Forza Italia) gaat vrijdag naar Athene om deel te nemen aan een eerder geplande vergadering van de Europese Volkspartij. 

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten