Gent stuurt ‘vorstpatrouilles’ op pad. Hun taak: daklozen overtuigen in de opvang te slapen

De 73-jarige Wieslaw, in zijn slaapzak op straat in de Bloemekenswijk. ©  fvv

Gent -

Het vriest, maar er slapen in Gent nog heel wat mensen op straat. Daarom gaan vanaf dit weekend ‘vorstpatrouilles’ op stap. Hun taak? Daklozen overtuigen om alsnog naar de nachtopvang te trekken. Als dat niet lukt, reiken ze slaapzakken, warme dranken of gewoon een gesprek aan. “Vreemd genoeg is er ’s nachts vaak meer tijd voor een babbel.”

Max Dedulle

Er is de groep daklozen die eerst bij de stadshal sliep maar tegenwoordig op de Korenmarkt slaapt, nabij de Hema. Er is de 73-jarige Wieslaw, in zijn slaapzak tegen de gevel van een woonblok in de Bloemekenswijk. En onlangs schreven we hier nog over een vrouw van 32 die in primitieve omstandigheden woont aan de rand van het natuurgebied Bourgoyen-Ossemeersen. Ook met de ijskoude winternachten voor de deur slapen in Gent mensen op straat.

Hoeveel het er zijn, is moeilijk te meten. Volgens een telling uit 2021 telt Gent zo’n 1.900 dak- en thuislozen, al verblijft slechts een minderheid ‘in de openbare ruimte’. Ondanks het feit dat in Gent nacht- en andere opvang bestaat, is er nog altijd een groep buitenslapers.

Ze weten niet welke hulpverlening bestaat, of ze kiezen er om allerlei redenen voor om daar niet aan te kloppen. Strafbaar is dat niet: ze kunnen niet worden gedwongen om de nacht door te brengen in een opvangcentrum. (lees verder onder de foto)

Aan de rand van de Bourgoyen woont een dakloze vrouw in een geïmproviseerde tent. ©  fvv

Schade beperken

Om gevaarlijke situaties te vermijden, gaan vanaf dit weekend ‘vorstpatrouilles’ op pad in Gent. Meestal zijn dat teams van twee straathoekwerkers, vaak aangevuld door buurtstewards, schoolspotters of mensen van een andere stadsdienst.

Hun taak: de schade beperken en buitenslapers proberen te overtuigen om alsnog richting nachtopvang te trekken. Als dat niet lukt, bieden ze een kop koffie en een slaapzak, sjaals of mutsen aan. “Er kan ook dringende medische hulp worden geboden” zegt bevoegd schepen Evita Willaert (Groen).

Op de radar

Maar daar stopt het werk van de vorstpatrouilles niet. Door hen te ontmoeten op straat, komen sommige van de meest kwetsbare Gentenaars op de radar van de hulpverlening. Veel buitenslapers voelen zich immers vaak niet gezien.

“’s Nachts kan je gasten aantreffen op plekken die overdag door anderen worden geclaimd”, zegt Wannes Degelin van de dienst Outreachend Werk van Stad Gent. “Zo maken we kennis met nieuwe gasten. Vreemd genoeg is er ’s nachts vaak meer tijd voor een babbel.” Op die manier kan de nachtelijke ontmoeting leiden naar meer structurele hulpverlening. In 2021 waren er zo twaalf nachtelijke vorstpatrouilles.

De hulpverleners doen hun ronde langs meer dan honderd mogelijke plaatsen waar mensen buitenslapen, zowel in de binnenstad als in de Gentse rand. Daar horen onder meer de treinstations bij, maar ook parkjes, kraakpanden, parkings en enkele wassalons.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten