“Deze bibliotheek is onmisbaar voor de buurt”: wijk komt in opstand tegen geplande sluiting

De bibliotheek van het Westveld moet weg en wordt samengevoegd met die van Sint-Amandsberg op een nieuwe locatie. ©  FVV

SINT-AMANDSBERG -

Inwoners van het Westveld, een wijk in Sint-Amandsberg, protesteren tegen de geplande sluiting van de bibliotheek in hun wijk. Het stadsbestuur wil de bib laten samensmelten met die van Sint-Amandsberg. “Voor een stad die inzet op ‘verbindend beleid’ is dit volstrekt onbegrijpelijk.”

Bert Staes

LEES OOK. Gent gaat bibliotheken sluiten om te besparen

Het Westveld is boos. De Stad wil hun bibliotheek sluiten en fusioneren met de bibliotheek van Sint-Amandsberg. Twee bibs worden er zo één. Dat scheelt in personeels- en onderhoudskosten. Maar het haalt ook een belangrijke ontmoetingsplek weg uit de wijk, klinkt het in het Westveld.

‘Verbijsterde’ bewoners protesteren en plannen een soort bezetting van hun bib, om te tonen hoe belangrijk ze is voor hen. “De wijkbib van het Westveld is onmisbaar voor de buurt”, zeggen Eveline Temmerman en Pascal De Bock. “Kijk maar naar de ontleningen.”

Dit jaar werden van maart tot en met mei 10.700 items ontleend in de bib van het Westveld. Ook scholen uit de buurt bezoeken ze. “Zoals de leerlingen van basisschool Sint-Janscollege Oude Bareel. De school liet al verstaan dat de bibliotheekbezoeken om budgettaire redenen zullen worden afgelast indien zij zouden gedwongen worden om het openbaar vervoer te nemen.”

De bewoners willen actievoeren en hopen de bib te redden. Er worden flyers verdeeld in de wijk waarin de bib bij het vuilnis wordt gezet. Bevoegd schepen Sami Souguir (Open VLD) zei deze week in de gemeenteraad nog dat er nog niets beslist is over wanneer of naar waar de bibs moeten verhuizen. De bibs van Wondelgem en Mariakerke staan hetzelfde lot te wachten.

“De grote troef van de Westveld-bibliotheek is de ligging: in een park, naast het skatepark, basketplein, grasveld, en de speeltuin”, zeggen de bewoners nog. “Ze is laagdrempelig en vlot bereikbaar. Als ze verder komt te liggen, zullen mensen de auto moeten nemen.”

LEES OOK. “Hoe kan een schepen van Onderwijs dit laten passeren?” Sluiting van bibliotheken krijgt wind van voren

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten