Defensie stuurt twee mobiele labo’s en onderwaterrobots naar Oekraïne

Defensie gaat twee mobiele medische laboratoria en meerdere hoogtechnologische onderwaterrobots naar Oekraïne sturen. Dat heeft minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) vrijdag bekendgemaakt in de militaire luchthaven van Melsbroek, vanwaar de toestellen naar Oekraïne verscheept zullen worden.

Bron: BELGA

De medische laboratoria zitten in kleine bestelwagens verwerkt, zodat ze makkelijk verplaatst kunnen worden. In elk labo kunnen de standaard medische en klinische tests uitgevoerd worden. Het gaat van bloed-, speeksel- of urinestalen afnemen, tot het opvolgen van ontstekingen en het gebruiken van PCR-tests om corona of de griep op te sporen. In functie van de noden kan het type tests aangepast worden. 

“De mobiele labo’s hebben de capaciteit van een klassiek labo voor diagnoses, maar dan in het klein”, zegt majoor Frane T’Sas. “In Oekraïne zijn er labo’s vernietigd geweest. De mogelijkheid om diagnostische tests uit te voeren is daardoor verloren gegaan of is niet meer operationeel. Met deze mobiele labo’s kunnen we de capaciteit opnieuw aanbieden.” 

Daarnaast heeft Defensie ook meerdere onderwaterrobots aangekocht. Die zullen voornamelijk worden ingezet om toezicht te houden op havens, onder water of op de kustlijn. De robots kunnen objecten opsporen, scheepsrompen inspecteren of zelfs mijnen of bommen onschadelijk maken. 

Nog steeds prioriteit voor België

“Het is de eerste keer dat een land een dergelijke levering aan Oekraïne doet”, zegt minister Dedonder. “We hebben een sterke technologische sector in ons land, die ons in staat stelt deze leveringen te doen.” 

Voor minister Dedonder is hulp aan Oekraïne nog steeds een prioriteit van Defensie. “Sinds de start van de invasie hebben we alle hulp aangeboden die we kunnen, zowel op het vlak van materiaal van Defensie zelf als op het vlak van onze ondernemingen. Het bieden van hulp is geen competitie tussen landen onderling: we werken complementair, om zo efficiënt mogelijk te zijn.”  

De twee medische labo’s zullen binnen drie weken naar Oekraïne verstuurd worden. De robots worden stap voor stap naar het land gebracht. Tegelijk met de leveringen worden opleidingen gegeven voor de mensen die de robots en de medische labo’s zullen gebruiken. Volgend jaar in mei zouden de robots volledig operationeel moeten zijn.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten