Dansen met Britney, in ’t Kuipke, of met een wafel van Nero? Dit is er dit weekend te doen in Gent

©  mhb, ap, rr

Gent -

Van Vlaamse schlagers tot experimentele muzikanten uit Wit-Rusland en alles daartussenin. De activiteitenkalender is dit weekend even bont en divers als onze stad zelf. Buiten wordt het koud, maar binnen valt heel wat te beleven. Nog geen plannen? Dit weekend kan je in Gent ...

Max Dedulle

1. ...de polonaise doen met Christoff

De afgelopen weken maakten Iljo Keisse en co. er nog het mooie weer, maar zaterdag is het aan onder anderen Christoff, Frans Bauer en De Romeo’s om het Kuipke op zijn kop te zetten. Het Festival van de Ambiance is aan zijn tiende editie toe. Liefhebbers van het betere polonaisewerk hebben er lang op moeten wachten, want door de coronacrisis had het festival eigenlijk al een jaar geleden moeten plaatsvinden. Reden te meer om er een onvergetelijk feestje van te maken, dus.

INFO: www.festivalvandeambiance.be

Christoff is de eregast op het Festival van de Ambiance. ©  Festival van de Ambiance

2. … op antiekjacht gaan

De Gentse antiquairs, design- en kunsthandelaars zwaaien dit en volgend weekend hun deuren open voor iedereen. Dankzij een online kaartje baan je jezelf een weg langs 23 galerijen, exporuimtes en winkels. Van hedendaagse kunst over de Latemse school tot 15de-eeuwse decoratie: zelfs als je niet van plan bent om te kopen, kijk je je ogen uit.

INFO: www.ganda21.be

3. … naar het sympathiekste filmfestival van de streek

Film Fest Gent kent iedereen, maar wist je dat ook de wijk Malem een eigen (gratis) filmfestival heeft? Zaterdag krijg je vanaf 19 uur in de circuskerk de leukste filmpjes te zien die de kinderen uit de wijk het afgelopen jaar hebben gemaakt. Er hoort zelfs een prijsuitreiking bij: de MIA’s gaan naar de beste animatiefilm, het beste drama en de beste reportage.

INFO: www.facebook.com/StudioMalem

4. … dansen op Britney’s grootste hits

Hitjes, hitjes, hitjes. Dat is wat je zaterdag te horen krijgt in de Vooruit. Op het popfeest Icoon staat Britney Spears centraal, maar naast Bit Bit passeren ook Madonna, Dua Lipa, Prince, Katy Perry en heel wat andere hitmachines van vroeger en nu de revue. Niet in eigen persoon welteverstaan, maar via de draaitafels van onder meer Simon Loncke en Tuna Salad Soundsystem.

INFO: https://bit.ly/icoon_britney

De hits van Britney Spears schallen zaterdagavond door de Vooruit. ©  Chris Pizzello/Invision/AP

5. … op zoek naar originele kerstcadeautjes

Nog op zoek naar een lokaal, ethisch en ecologisch cadeautje voor familie, vrienden of gewoon jezelf? Dan moet je zondag vanaf 14 uur in de Meubelfabriek zijn. Juwelen, keramiek, postkaartjes en nog veel meer zelfgemaakte werkjes gaan er tijdens de Go Local-markt op zoek naar een nieuwe eigenaar. Alsof je nog een extra reden nodig hebt om af te komen: er zal ook warme chocolademelk met marshmallows zijn.

INFO: Facebook

6. … de verjaardag van Nero vieren

Striptekenaar Marc Sleen zou dit jaar honderd zijn geworden, en zijn bekendste held Nero beleefde 75 jaar geleden zijn eerste avontuur. Reden genoeg voor Luk De Bruyker om het toneelstuk De avonturen van Nero en co. nog eens vanonder het stof te halen. Freek Neirynck schreef dat ooit voor Theater Taptoe en voor de gelegenheid maakte Luk er een Gentse versie van, die hij brengt met de acteurs van Vree Wijs! Theater. Meevieren kan zaterdagavond in Theater Scala.

INFO: Uitbureau

Marc Sleen zou dit jaar honderd geworden zijn. ©  Vum

7. … op een muzikale ontdekkingstocht

Al eens geprobeerd om tegelijk te zingen en te ademen? Het Deense trio Air Conditions kan dat. En al eens een geluidsinstallatie gezien met blikjes, schelpen en doosjes die zoemen en knarsen als insecten? Dat is precies wat de Wit-Russische Maria Komarova brengt. Deze performances en vele andere krijg je zaterdag te zien in de Bijloke, tijdens het festival Ear to the Ground. In alle zalen, gangen en hoekjes van de site zijn muzikale experimenten te horen. Bijzonder wordt het sowieso.

INFO:Bijloke.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten