Groot bouwproject van West-Vlaamse families op Tenerife opgeschort

Het geplande luxeproject. ©  cunadelalma.com, ss

Op het Spaanse vakantie-eiland Tenerife moeten de bouwwerken stilgelegd worden op de werf waar West-Vlaamse ondernemersfamilies een luxeresort met vakantiehuisjes willen bouwen. Na de ontdekking van nieuwe rotstekeningen in de buurt volgt archeologisch onderzoek om te vermijden dat er onomkeerbare schade wordt aangericht.

wverBron: Diario de Avisos

Volgens de plaatselijke krant Diario de Avisos heeft de administratie die zich buigt over cultureel erfgoed vrijdag de opschorting bevolen van de werken aan het megaproject op Tenerife. De voorzorgsmaatregel geldt voor een periode van zes maanden en moet voorkomen dat archeologische overblijfselen verloren gaan. Er mogen alleen werken worden uitgevoerd die noodzakelijk zijn om het erfgoed te beschermen, en dit onder toezicht van experten.

LEES OOK. West-Vlaams megaproject op Tenerife staat op losse schroeven: “Laatste rustige strand in gevaar”

Cuna del Alma – de ‘wieg van de ziel’ – zo heet het luxeresort dat er op de planning staat bij het petieterige strandplaatsje El Puertito, op zo’n half uur rijden van de luchthaven. Initiatiefnemers zijn de West-Vlaamse ondernemersfamilies Van Biervliet, die steenbakkerijen bezat, en Vandemarliere, eigenaar van de koekjesfabriek Jules Destrooper. Op een heuvelrug die op de zee uitkijkt plannen ze een luxueus vakantieresort van 400.000 vierkante meter, met plaats voor vierhonderd vakantiewoningen en een vijfsterrenhotel.

LEES OOK. Vlaamse ondernemersfamilies pompen 350 miljoen euro in enorm luxeresort op Tenerife, maar “krankzinnig project” stuit op lokale kritiek

Het project krijgt al maanden zware kritiek van milieubewegingen. Deze zomer doken beelden op van milieuactivisten die op de werf in de clinch gingen met bouwarbeiders. Tijdens de schermutselingen werd één van de activisten geraakt door een graafmachine.

LEES OOK. Opschudding bij West-Vlaams megaproject op Tenerife: beelden tonen hoe arbeiders activisten met graafmachine aanvallen

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten