Finse premier: “Invasie Oekraïne laat zien dat Europa te afhankelijk is van VS”

Sanna Marin. ©  EPA-EFE

Volgens de Finse premier Sanna Marin heeft invasie en bezetting van Oekraïne door Rusland de zwakheden en strategische fouten van Europa ten opzichte van Moskou aan het licht gebracht. “Als ik heel eerlijk ben is Europa op dit moment niet sterk genoeg, we zouden in de problemen komen zonder de Verenigde Staten”, zei ze vrijdag tijdens een lezing in Sydney.

wverBron: AFP

Marin verklaarde tijdens een bezoek aan Australië dat haar buurland met “alle mogelijke middelen” moet worden geholpen. Ze voegde eraan toe dat de Verenigde Staten een centrale rol spelen bij het leveren van wapens, financiële middelen en humanitaire hulp aan Kiev, onontbeerlijk om de opmars van Rusland een halt toe te roepen.

Estland en Polen hebben sinds hun toetreding tot de Europese Unie in 2004 meermaals aangedrongen om strenger op te treden tegen Vladimir Poetin. Dat standpunt werd getemperd door Frankrijk, Duitsland, Italië en Griekenland, die de voorbije decennia pleitten voor nauwere economische banden met Moskou. “We hadden veel eerder naar onze Baltische en Poolse vrienden moeten luisteren”, meent Marin.

LEES OOK. De “gehaktmolen” waar de Russen blijven inlopen: het kleine stadje Bachmoet is het decor van een gruwelijke veldslag (+)

“Europa heeft gedurende lange tijd een strategie ontwikkeld ten opzichte van Rusland om onze economische banden aan te halen en energie van de Russen te kopen. We dachten dat dit een oorlog zou voorkomen”, maar deze aanpak blijkt “helemaal niet te kloppen”.

Het hoofd van de Finse regering pleit voor het verhogen van “de capaciteiten op het gebied van Europese defensie en de Europese defensie-industrie, zodat we verschillende soorten situaties aankunnen”.

LEES OOK. Voormalige nummer 2 zegt dat Wagner-baas Poetin aan de kant wil schuiven en de macht wil grijpen

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten