147 euro voor drie vuilniszakken: opruimkosten voor sluikstort worden hoger

Sluikstorten wordt vanaf nu steviger beboet in Gent. ©  fvv

Gent -

Gentenaars die betrapt worden op sluikstorten, worden daar zwaarder voor gestraft. Deze week heeft de Stad de opruimkosten vastgelegd. Voor ‘klein sluikstort’ (minder dan honderd kilo) betaal je zo’n 150 euro, bovenop de boete van minstens 120 euro. Nu nog die pakkans verhogen.

Max Dedulle

Sluikstort blijft een hardnekkig probleem in onze stad. Het opruimen van de straten kost Ivago jaarlijks ruim 750.000 euro. Onder meer N-VA pleit al langer voor een strengere aanpak.

Wie wordt betrapt op sluikstorten, moet naast een boete ook opruimkosten betalen. Hoeveel die bedragen, heeft de Stad nu vastgelegd in een nieuw reglement. Wie minder dan honderd kilo of minder dan vijf vuilniszakken achterlaat, betaalt 147 euro aan Ivago. Voor alles meer dan dat, bedraagt de opruimkost 204 euro.

Die komt dus bovenop een boete van de politie: 120 euro voor minderjarigen, 250 voor 18-plussers. Wie het helemaal bont maakt, kan zelfs voor de rechtbank eindigen. Volgens het parket staan er zelfs celstraffen op tot vijf jaar.

Pakkans

Hoeveel sluikstorters die hoge prijs daadwerkelijk zullen betalen, valt af te wachten. De pakkans zou volgens het recente ‘netheidsrapport’ slechts 4,7 procent bedragen. En wie wordt betrapt, legt de factuur in veel gevallen naast zich neer, ook als de Stad er een incassobureau op afstuurt.

Vorig jaar werden in Gent bijna 40.000 gevallen van sluikstorten gemeld aan Ivago. Te vrezen valt dat het steeds duurder worden van de huisvuilzakken (jaarlijks komen er enkele eurocenten bij), het probleem nog zullen vergroten.

LEES OOK.Zelfs incassobureaus helpen niet tegen harde kern van sluikstorters: elk jaar 700.000 euro kosten

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten