Reuzenschildpad Jonathan, het oudste landdier ter wereld, wordt 190 en je kan zijn feestje live volgen op Facebook

Reuzenschildpad Jonathan. ©  AFP

Hij maakte drie eeuwen en twee wereldoorlogen mee en was zelfs al geboren toen Darwin de evolutietheorie nog moest uitvinden. Reuzenschildpad Jonathan heeft al vele watertjes doorzwommen. En hoewel hij niet (meer) van de snelste is, blijft hij zich tot op de dag van vandaag kranig houden. Dit weekend viert Jonathan, die officieel het oudste landdier ter wereld is, zijn 190e verjaardag.

Gilles LiesenborghsBron: CNN, VRT

Wanneer Jonathan voor het eerst het levenslicht zag, is niet exact geweten. Wat wel zeker is, is dat hij sinds 1882 op het eiland Sint-Helena woont. Daar werd hij vanuit de Seychellen naar toe gebracht als geschenk voor de toenmalige Britse gouverneur Sir William Grey-Wilson. Jonathan was al volledig volgroeid bij zijn aankomst op Sint-Helena, waardoor hij naar schatting zo’n 50 jaar eerder werd geboren.

Sinds 2019 erkent Guinness World Records hem als oudste landdier ter wereld. En recentelijk is hij ook benoemd als oudste schildpad ooit. Dat record neemt hij af van het huisdier van de koninklijke familie van Tonga. Hun schildpad Tu’i Malila stierf in de jaren 60 op 188-jarige leeftijd. Er zijn ook claims dat een andere schildpad, die in 2006 stierf, nog ouder zou zijn geweest, maar die zijn niet bevestigd.

Jonathan slijt zijn oude dag in de tuinen van “Plantation”, een herenhuis op Sint-Helena dat in de 18e eeuw werd gebouwd door de Oost-Indische Compagnie. De toeristische dienst van het eiland maakt van de verjaardag van Jonathan een groot volksfeest. De plaatselijke kerstmarkt staat volledig in het teken van de schildpad. En ook wie er niet kan bijzijn, hoeft niets te missen: je kan het evenement live volgen op Facebook.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten