Manten (20) springt, schroeft en flikflakt zichzelf naar de absolute wereldtop: “Stress? Dat viel nog mee, tot de finale aanbrak...”

Manten behaalde in Sofie een knappe vijfde plaats. ©  IF

Gent -

Nina Derwael kent iedereen, maar ons land heeft nog veel meer getalenteerde turners in de rangen. Manten Goedertier (20) uit Gentbrugge, bijvoorbeeld. Hij is net terug van een internationaal Tumblingkampioenschap in het Bulgaarse Sofia. Daar werd de student zeer knap vijfde.

Max Dedulle

Overdag studeert Manten Grafisch Ontwerp bij LUCA in Gent. Maar wanneer zijn medestudenten op café zitten, vind je hem bijna elke dag op een 25 meter lange mat in de zaal van Turnkring Oostakker. Zijn specialiteit? Tumbling. Voor de niet-kenners: daarbij moeten de turners een opeenvolging van flikflaks, schroeven en salto’s maken.

In die spectaculaire discipline is Manten wereldtop. Eind november mocht hij naar de World Age Group Competition in de Bulgaarse hoofdstad Sofia, samen met veertig van ’s werelds beste tumblers. Met succes: Manten haalde er de vijfde plaats.

“Een geweldig avontuur”, blikt de Gentbruggenaar terug. “Ik had nooit verwacht dat ik bij de beste acht in de finale zou kunnen geraken. Dat ik dan nog eens vijfde werd, is ongelofelijk.”

Emotioneel

Ook de ouders waren meegereisd naar Bulgarije. Trotse moeder Inse Van Melkebeke bekomt nog van de emoties. “Of we stress hadden? Dat viel best mee, tot de finale. Toen waren we vooral zeer ontroerd. Alle opofferingen en de discipline die hij de laatste jaren toonde, hadden hem tot daar gebracht. Toen hij ons na de wedstrijd kwam knuffelen in de tribunes, was het een ongelofelijk moment.”

En zeggen dat de jonge Manten aanvankelijk ballet wou doen. “Maar dat ging niet snel genoeg vooruit”, lacht Inse.

Voor een spectaculaire salto draait Manten zijn hand niet om. ©  IF

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten