“Dit is gewoon een afrekening”: misnoegde ouders starten petitie tegen sluiting crèche tijdens onderzoek naar mishandeling

Zaterdagochtend werd door een aantal ouders een kleine protestactie georganiseerd aan crèche Babilou. ©  if

Kraainem -

De ouders van kinderdagverblijf Babilou in Kraainem leggen zich niet neer bij de sluiting die werd opgelegd door het Agentschap Opgroeien. Ze zijn een petitie gestart die zondagavond al 300 handtekeningen telde. “Dit gaat om een afrekening.”

Dimitri Berlanger

De crèche in de Jules Adantstraat werd afgelopen vrijdag gesloten door het Agentschap Opgroeien na een melding van een incident. De klacht zou afkomstig zijn van een (ex-)personeelslid. Het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling startte een onderzoek. De crèche krijgt nu twee maanden de tijd om aan te tonen dat ‘de tekorten’ zijn weggewerkt, anders verliest het de vergunning.

In de crèche zijn 54 plaatsen, maar omdat niet alle ouders hun kind elke dag brengen zijn er meer dan 60 kinderen en meer dan honderd ouders getroffen.

Hartelijke ontvangst

Heel wat ouders namen het meteen op voor de crèche. Zij spreken van een sluiting op basis van niet-geverifieerde beschuldigingen en vragen om continuïteit voor hun kinderen. Ze zijn ook met een online petitie gestart om hun ongenoegen duidelijk te maken. Er werd zaterdagochtend zelfs een kleine protestactie georganiseerd door een aantal ouders.

LEES OOK: Opnieuw moet crèche dicht, onderzoek naar mishandeling opgestart: “Veiligheid kinderen niet gegarandeerd”

De commentaren bij de petitie liegen er ook niet om. “Onze kleinzoon was heel gelukkig in de crèche”, vertelt een oma. “Zijn vriendjes en de zorgen van de kinderverzorgsters hebben ervoor gezorgd dat hij helemaal is opengebloeid. Hij heeft moeilijke momenten gekend, maar de lach en de hartelijke ontvangst van elke kinderverzorgsters hebben hem heel erg helpen evolueren. Twee maanden zonder zijn vrienden en vriendinnen gaan zijn ontwikkeling hypothekeren. Hij heeft behoefte aan contact met hen.”

“Er zijn gewoon geen problemen in deze crèche”, schrijft iemand anders. “Eén persoon viseert hen met valse beschuldigingen. Dit is gewoon een afrekening. Schandalig...”

Zoektocht naar opvang

“Mijn zoontje heeft elke dag als ik hem in de crèche afzet een glimlach op zijn gezicht omdat hij er zijn vriendjes en zijn verzorgsters terugziet”, stelt een mama. “Als ik hem ’s avonds ophaal, is hij in de wolken omdat hij heel wat nieuwe dingen heeft geleerd. De komende twee maanden zullen heel erg moeilijk worden voor hem en dat is totaal onrechtvaardig.”

LEES OOK. Kinderdagverblijven gesloten na mishandeling, wat kan je doen als ouder? “Er hoeven geen blijvende letsels te zijn”

De ouders willen de petitie binnenkort overhandigen aan bevoegd minister Hilde Crevits (CD&V). Babilou, dat nog andere kinderdagverblijven in de buurt heeft (onder meer in Zaventem, Evere en Overijse), zoekt intussen net als de gemeente Kraainem naar alternatieve opvangplekken voor de getroffenen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten