Naar de koopzondagen in Mechelen zonder parkeerstress? Zo doe je dat én gratis

Shoppers op de Bruul in Mechelen. © Dirk Vertommen

Mechelen -

De handelaars in Mechelen organiseren zondag hun eerst van een reeks koopzondagen. Ook op 11 en op 18 december zijn er nog dit jaar. De jongste weken is er veel te doen over de bereikbaarheid van het centrum met de auto. Wij zetten op een rijtje hoe je zonder parkeerstress kan gaan shoppen. Daarvoor moet je niet eens altijd over de vesten en je auto geraak je zowel op zaterdagen als koopzondagen gratis kwijt op vier randparkings.

Sven Van Haezendonck

Geen mobiliteitsproject dat zo over de tongen gaat dan de invoering van eenrichtingsverkeer op de vesten (R12). Carl Van Dyck, directeur van Unizo provincie Antwerpen, kwam afgelopen vrijdag met een statement om te stoppen met de negatieve berichtgeving over de vesten. Zaterdag was er een zoveelste betoging van ‘Verbindend Mechelen’.

Maar hoe zit dat nu eigenlijk met die bereikbaarheid? Al van voor de werkzaamheden op de vesten stonden auto’s op zaterdag aan te schuiven aan parkings Grote Markt en Kathedraal. Dat was dit weekend overigens niet anders. Die parkeergarages liggen natuurlijk heel dicht bij de winkelstraten, maar de goedkoopste oplossing zijn ze zeker niet. Voor een uurtje parkeren onder de Grote Markt betaal je 2,30 euro, in parking Kathedraal, Veemarkt en Hoogstraat is dat 2,10 euro. Veruit de duurste is Q-Park Lamot, waar je liefst 3,43 euro per uur betaalt.

Parking Grote Markt. © Dirk Vertommen

Voor wie niet opkijkt tegen een korte wandeling en een parkeerplaats iets verder van de binnenstad zijn er veel interessantere alternatieven te bedenken. Ziedaar het recept van gratis randparkings en gratis shopping shuttles. De stad en handelsorganisatie Mechelen MeeMaken investeren daar ondertussen al enkele jaren in.

Gratis randparkings

Kom je via de N15 uit de richting van pakweg Bonheiden, Putte of Sint-Katelijne-Waver? Dan rijd je letterlijk voorbij de gratis randparking aan de Nekkerhal. Daar kan je op zaterdag (10 tot 19u) en op koopzondagen (13 tot 18u) een van de gratis shopping shuttles nemen die je heen en terug naar de Grote Markt brengt. Voor wie liever toch iets dichter bij het centrum parkeert, is er randparking Zandpoortvest (gratis tijdens weekend). Die is tegenwoordig te bereiken via de tangent (B101) en het kruispunt met het Raghenoplein.

Een van de shopping shuttles op de Grote Markt. © Sven Van Haezendonck

Parking Zandpoortvest is een van de interessante opties voor mensen die vanuit Muizen en Zemst in Mechelen komen shoppen. Zij kunnen de parkeergarage bereiken via de tangent. Zemstenaars kunnen hun auto ook gewoon achterlaten op de gratis randparking in Mechelen-Zuid. De parking van Retail Partners Colruyt aan de Regenboog 8 is op zaterdag en koopzondagen het vertrekpunt van een shopping shuttle die je rechtstreeks naar de Korenmarkt brengt. De randparking in Mechelen-Zuid is bovendien erg makkelijk te bereiken voor wie uit de richting van Hombeek, Leest en Kapelle-op-den-Bos komt.

Stad promoot parking Keerdok

Voor shoppers uit pakweg Leest, Heffen, Walem en Sint-Katelijne-Waver is een goede optie om gratis te parkeren momenteel de nieuwe parking Keerdok. Om de parkeertoren aan de N16 te promoten, kan je er tot eind dit jaar gratis parkeren. De parkeergarage in de Antonia Wolversstraat is te bereiken via het kruispunt met de Elektriciteitstraat en een rechtstreekse afrit op de N16. Ze ligt op ongeveer een kilometer wandelen van de Grote Markt of de Vismarkt. Langs het Keerdok en de Dijle is er speciaal een fiets- en wandelpad ingericht dat richting centrum loopt.

Parking Keerdok aan de N16, vlak bij het kruispunt met de Elektriciteitsstraat. © Dirk Vertommen

Met de nieuwe gratis shopping shuttle over het water, die het Keerdok verbindt met de Haverwerf, zorgen de stad en Mechelen MeeMaken voor een extra attractie. Op zaterdag kan je om de twintig minuten een bootje nemen, op koopzondagen om de veertig minuten.

Vanaf 2023 wordt parking Keerdok in principe wel betalend. Dan zal een uurtje parkeren er 1,60 euro kosten, wat hetzelfde uurtarief is dan in parking Tinel. Overdag tussen 8 en 20u zal je in parking Keerdok maximaal zes euro betalen. Zo’n voordelig tarief bestaat er niet in de centrumparkings. Ook niet in parking Bruul op de Hendrik Speecqvest (2,20 euro per uur) die je vlot kan bereiken via de tangent en het kruispunt van het Raghenoplein.

www.mechelen.be/shoppingshuttle

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten