Voetbal Challenger Pro League RSCA Futures - Jong Genk 2-0

17-jarige Amando Lapage treedt in de voetsporen van Anderlecht-icoon Paul Van Himst: “Opa geeft me veel goede raad”

“Ik besef dat ik nog veel moet leren”, zegt Amando Lapage (l), op dit archiefbeeld met Shinji Kagawa van Sint-Truiden en teamgenoot Noah Sadiki.  ©  BELGA

Anderlecht -

Guillaume Gillet knoopte na een één op negen opnieuw aan met de zege. De RSCA Futures namen tegen Jong Genk een klinkende revanche voor de nederlaag in Genk. De wedstrijd gaat evenwel de historiek in als het debuut van Amando Lapage (17), de kleinzoon van clubicoon Paul Van Himst die op de tribune zat.

Wim Redant

Jong Genk snoepte de RSCA Futures vorig seizoen de titel af en startte scherp met een kopbal van Didden rakelings naast. Aan de overzijde trilden de netten wel meteen. De Genkse doelman Leysen weerde een knal van gewezen Genkie Lokesa af, maar Stassin was er als de kippen bij om zijn elfde treffer in het mandje te droppen. Stassin werd vrijdag wel onttroond als topschutter door Lierse-spits Fernando Rocha die drie keer raak trof op Sclessin en nu twaalf goals telt.

“Daar maal ik niet om. Het belangrijkste was dat we de driepunter bemachtigden”, vertelde Stassin na de wedstrijd. De goalgetter uit Braine-le-Comte blies dinsdag achttien kaarsjes uit en heeft andere zorgen. “De WK-finale valt toch niet samen met de derby tegen RWDM?”, vroeg de zoon van Stéphane Stassin bezorgd aan teambegeleider Christophe Balza.

Na een goede opening van Lokesa vergat Ferrara af te drukken waarna Takidine van dichtbij op Leysen besloot. Mika Godts nekte RSCA in de heenmatch, maar zijn kopbal raakte niet voorbij een puik keepende Rik Vercauteren die zijn derde basisplaats kreeg nadat hij in de pikorde Timon Vanhoutte zag passeren die wel geselecteerd werd voor de stage op Kreta met de A-kern. Een voorzet van Gentenaar Loïc Masscho werd verlengd door Stassin, maar Leysen duwde in corner. Na een actie van Takidine werkte Agyei de flankvoorzet van Lokesa tegen de touwen. Godts, die Neerpede ruilde voor Genk ondanks voorstellen van Manchester City en Arsenal, mocht aanleggen, maar Vercauteren ging goed plat. Ferrara kwam net voor rust goed weg met geel na een drieste tackle.

“Zo’n interventie zie ik niet graag, al was er geen sprake van kwaad opzet”, gaf Gillet toe.

Heuglijke dag

Op slag van rust kopte Didden rakelings over. De tweede helft werd een maat voor niets, al strandde in de slotfase de Genkse eerredder van Geusen op de paal. Rik Vercauteren had zijn eerste clean sheet beet en stapte tevreden naar de kleedkamers.

Ook voor Amando Lapage werd het een heuglijke dag in het bijzijn van Paul Van Himst die destijds op zijn zestiende debuteerde in de paarswitte hoofdmacht en op zijn zeventiende een eerste Gouden Schoen veroverde. Amando verscheen op zijn zeventiende een eerste keer aan de aftrap bij de RSCA Futures en deed dat als centrale verdediger feilloos aan de zijde van de nieuwe aanvoerder Engwanda.

“Of de vergelijking met mijn opa vervelend is? Nee hoor, ik ben fier op mijn opa die schier al mijn wedstrijden volgt en me bijstaat met goede raad. Als spits kreeg hij zijn hele carrière te maken met centrale verdedigers en hij wijst me op foutjes in de dekking of in mijn positiespel. Ik besef dat ik nog veel moet leren. Aanvankelijk was ook ik trouwens een aanvaller. Geleidelijk zakte ik terug. Op het middenveld trek ik trouwens nog steeds mijn streng. Mijn vader (Lorenzo Lapage, red.) was een wielerprof en is nu ploegleider, maar mijn passie lag steeds in het voetbal”, besluit Amando wiens oudere broer Youri trainer is bij tweedeprovincialer Leeuwkens Teralfene waar Paul Van Himst trouwens ook een vertrouwd gezicht is.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten