“Hier worden we optimistisch van”: gezellig drukke start voor eindejaarsperiode in Gent

De voetpaden (en de straat) liepen vol in de Veldstraat. ©  David Van Hecke

Gent -

De parkeergarages liepen vol, aan veel kassa’s was het aanschuiven en in de winkelstraten was het gezellig druk. De koopmaand is officieel losgebarsten in Gent. De handelaars zijn optimistisch, ondanks een dalende koopkracht en fikse besparingen op de stadsmarketing.

Max Dedulle

Je kon nog niet over de koppen lopen in Gent, maar het was wel een behoorlijk druk weekend in de binnenstad. “Hier worden we optimistisch van”, zegt Sandra Van Kerkhoven, gerante van kledingwinkel Brooklyn in de Veldstraat. “De vorige eindejaarsperiodes waren een beetje in mineur door corona, maar nu gaat het opnieuw in stijgende lijn. Mensen komen hun outfit kopen voor de eindejaarsfeesten, en dat was lang geleden!”

Ook heel wat zoetekauwen tekenden present in onze stad. Een van de adressen die zij met stip aankruisen, is chocolaterie Daskalidès in de Henegouwenstraat. “Onze sinterklaascollectie is al uitverkocht”, zegt Audrey Vanwetter. “Zaterdagmorgen was het nog kalm, maar in de loop van de dag kwam het stilaan op gang. En zo zal het de komende weekends wel blijven.”

Coup de foudre

De dalende koopkracht werpt natuurlijk een schaduw over de eindejaarsperiode. Hebben mensen nog wel het budget om aan het shoppen te slaan? “Ik maak me weinig zorgen”, zegt Josefien Puype van de handtassenwinkel Madam in de Lange Kruisstraat. “Wie een ‘coup de foudre’ heeft, die trakteert zichzelf nog altijd op iets moois.”

Dat denkt ook handelsschepen Sofie Bracke (Open VLD). “Iedereen voelt de stijgende energieprijzen, maar veel gezinnen sparen bewust om eens iets extra te kunnen kopen tijdens de eindejaarsperiode. Ook de handelaars kijken uit naar december, traditioneel een topmaand. Na twee jaar met coronamaatregelen voel je de goesting bij iedereen.” (lees verder onder de foto)

‘Veel gezinnen sparen bewust om eens iets extra te kunnen kopen.” ©  David Van Hecke

Besparing

Heel wat shoppers vinden dus nog steeds de weg naar de Gentse winkels en horecazaken. Gelukkig, want binnenkort moeten de handelaars het met wat minder promo doen. Een van de besparingen die Stad Gent deze week afklopte, is het nogmaals verlagen van de middelen van PuurGent. Die middenstandsorganisatie krijgt tien procent minder middelen voor communicatie en marketing, en de komende jaren zal dat budget nog verder dalen.

“Maar veel zullen de Gentse handelaars daar niet van merken”, zegt schepen Bracke. “We besparen vooral op externe marketingbureaus en zullen meer ‘in-house’ doen. We schrappen ook budget rond culinaire acties en groen, maar proberen dit op te vangen binnen bestaande budgetten. De bereikbaarheidscampagne, die toont dat je van buiten Gent makkelijk in onze stad geraakt, herhalen we in 2023 en 2024.”

Ook de komende weken beloven druk te worden in het centrum. Donderdag starten de Gentse Winterfeesten, die duren tot en met oudejaarsavond. Op de koopzondagen van 11 en 18 december doen de winkels de deuren open, en rijd je gratis met bus en tram naar Gent.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten