Een detail dat nagenoeg de hele wereld ontging: waarom Kylian Mbappé Man van de Match-trofee telkens omdraait op WK

Kylian Mbappé werd op het WK zondag al voor de derde keer verkozen tot Man van de Match. Maar na afloop zorgde de Franse superster telkens voor ophef.

Vincent Van Genechten

De voetballers die in Qatar verkozen worden tot beste spelers van een wedstrijd worden daarvoor beloond met een trofee. Een prachtig rood exemplaar, geschonken door sponsor Budweiser. De Amerikaanse bierproducent staat ook prominent op de trofee, tot frustratie van Mbappé blijkbaar.

De Franse aanvaller draaide de trofee drie keer om zodat Budweiser niet te zien was. De reden: hij wil geen reclame maken voor alcohol, zo meldt de Franse sportkrant L’Equipe. Mbappé weigerde ook telkens een interview te geven in die optiek. Gevolg: eerste een waarschuwing, daarna een boete van 10.000 euro voor Les Bleus.

“Deze keer zal ik de boete voor mijn eigen rekening nemen”, aldus de Fransman na zijn twee goals en assist tegen Polen. “De bond moet niet opdraaien voor een persoonlijke beslissing.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Mbappé gooide de wedstrijd bij het ingaan van het slotkwartier op slot met een droge knal in de linkerbovenhoek. In de eerste minuut van de blessuretijd toonde Mbappé nogmaals zijn klasse met een onhoudbaar schot in de rechterwinkelhaak.

Ook in de openingswedstrijd tegen Australië (4-1 zege) en de tweede groepsmatch tegen Denemarken (2-1 zege) viel hem die eer te beurt. Na de match tegen Polen kwam hij wel voor het eerst de pers te woord staan. “Dit WK is een obsessie, de competitie van mijn dromen”, gaf Mbappé na afloop te kennen. “We zijn wel nog ver verwijderd van onze doelstelling, maar zijn blij door te stoten naar de kwartfinales. We zijn heel tevreden gescoord te hebben op sleutelmomenten.”

“Dat ik niet praatte met journalisten, is niets persoonlijks”, duidde Mbappé. “Ik heb er alleen nood aan om me te concentreren op de competitie en geen energie te verspillen. Daarom wenste ik niet naar de persconferenties als Man van de Match te gaan. De boete die de Franse voetbalbond daarvoor kreeg, zal ik persoonlijk betalen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

©  ISOPIX

Bondscoach Polen zag Mbappé schitteren: “Geen wonderrecept om hem af te stoppen”

Polen kon zondag in de achtste finales van het WK voetbal in Qatar niet voor een stunt zorgen tegen Frankrijk. De wereldkampioen van 2018 won, na twee doelpunten van een andermaal onhoudbare Kylian Mbappé, met 3-1. “We keren nu terug naar huis, we zijn triest en teleurgesteld”, reageerde de Poolse bondscoach Czeslaw Michniewicz.

“We hoopten langer te kunnen blijven op het WK”, stak Michniewicz op de persconferentie na afloop van wal. “We hadden kunnen winnen als we eerst hadden gescoord. We blijven met een bittere smaak achter, maar we kunnen met trots zeggen dat we ons doel hebben bereikt, met de kwalificatie voor de achtste finales. We moesten het opnemen tegen de uittredende wereldkampioenen, zij waren beter. Ze creëerden enkele goede kansen en konden scoren.”

“We kregen ook een paar kansen bij 0-0 maar toen veranderde alles, vlak voor rust, met het doelpunt van de Fransen”, vervolgde de Poolse T1. “Dat gaf hen meer rust, en wij kwamen meer onder druk. Ik weet nog niet wie de Man van de Match is, maar ik denk dat het duidelijk is: Kylian Mbappé scoorde twee keer en speelt een heel goed toernooi. Als coach is er geen wonderrecept om Mbappé te stoppen, hij is een fantastische speler en hij heeft ons vandaag pijn gedaan.”

Over de toekomst bij de nationale ploeg van de Poolse sterspeler Robert Lewandowski kon Michniewicz niets vertellen. “Ik kan niet spreken over de toekomst van Lewandowski, onze aanvoerder, hij beslist zelf over zijn toekomst. We zullen zien of hij deelneemt aan het volgende WK.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten