Sekteleider met 20 vrouwen, waaronder zijn eigen dochter, opgepakt door FBI

Themabeeld. ©  AP

In Arizona is een sekteleider ervan beschuldigd dat hij getrouwd zou zijn met twintig vrouwen én meisjes tegelijk, onder wie ook zijn bloedeigen dochter. De jongste ‘echtgenote’ van de 46-jarige man was slechts negen jaar, zo blijkt uit een verhaal dat de plaatselijke krant The Salt Lake Tribune uit de doeken doet op basis van FBI-documenten.

Gilles LiesenborghsBron: The Salt Lake Tribune

De beschuldigingen tegen Samuel Bateman zijn niet min: incest, seksueel misbruik van minderjarige meisjes en het prostitueren van kinderen. Sinds 2019 is Bateman de leider van een polygame sektegroep die afstamt van de Mormoonse Fundamentalistische Kerk. Hij doet zich voor als een profeet en kreeg zo’n 50 volgelingen in zijn zog.

Bateman zou getrouwd zijn met zo’n 20 vrouwen binnen de sekte, waarvan de meesten jonger dan 15 jaar. De FBI werd drie jaar geleden gealarmeerd toen de familie van Bateman vertelde dat hij zijn eigen tienerdochter wou trouwen. Nadien kwamen er steeds meer verontrustende berichten binnen van mensen die in de buurt woonden of waarvan een familielid in de sekte zat.

In 2021 werd bijvoorbeeld een telefoongesprek opgevangen waarbij Bateman zei dat hij zijn dochters, waarvan er één slechts 12 jaar oud was, zou ‘schenken’ aan drie andere sekteleden. Hij zou vervolgens zelfs hebben toegekeken hoe de drie volwassen mannen seks hadden met de tienermeisjes.

Op 13 september dit jaar viel de FBI uiteindelijk de woonst van Bateman binnen. Daar troffen de agenten acht meisjes aan die ze in veiligheid brachten. De sekteleider werd gearresteerd en zit sindsdien in de cel.

Aangeboden door onze partners