Doden en gewonden na explosies op Russische vliegvelden, Rusland reageert met nieuwe luchtaanvallen in heel Oekraïne

Bij explosies op twee militaire vliegvelden in het Europese deel van Rusland zijn minstens drie doden en meerdere gewonden gevallen. Rusland reageerde op die aanvallen met een nieuw spervuur aan raketten op Oekraïne.

gjs, sgg

“Een ongeïdentificeerde drone heeft een vliegveld in de regio Saratov aangevallen”, meldde de Russische nieuwssite Baza maandag. Volgens het bericht werden twee mensen opgenomen in het ziekenhuis. Rond dezelfde tijd ontplofte een vrachtwagen geladen met benzine op het tarmac in de regio Rjazan ten zuiden van Moskou. Daarbij vielen drie doden en zeven gewonden.

De oorzaak van de explosie in Rjazan is nog niet duidelijk. Daar zou een vliegtuig beschadigd geraakt zijn. Op de luchthaven Engels-2 bij Saratov zouden ook twee vliegtuigen getroffen zijn.

Bommenwerpers

De vliegtuigen in Saratov zouden strategische bommenwerpers van het type Tu-95 zijn. Die worden gebruikt voor Russische raketaanvallen op Oekraïne. De afgelopen weken hebben dergelijke aanvallen enorme schade toegebracht aan de Oekraïense energie-infrastructuur.

In het verleden heeft Kiev toegegeven aanvallen te hebben uitgevoerd op verschillende luchtmachtbasissen op het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim. Wie achter de recentste explosies zit, is echter nog onduidelijk.

“Als er iets in het luchtruim van andere landen wordt gelanceerd, zullen onbekende vliegende objecten vroeg of laat terugkeren naar het vertrekpunt”, schreef de Oekraïense presidentiële adviseur Mikhailo Podoylak wel op Twitter.

Rusland reageert

Rusland heeft maandag niet gewacht om te reageren. Het heeft maandag een nieuw spervuur van raketten op Oekraïne losgelaten. Sinds maandagmiddag klonken luchtalarmen over heel Oekraïne. Een woordvoerder van de Oekraïense luchtmacht bevestigde de nieuwe golf raketaanvallen.

Oekraïense media meldden dat in sommige gebieden explosies te horen waren terwijl Oekraïense verdedigingssystemen in actie kwamen. “Negeer het alarm niet”, zei Andrei Jermak, kabinetschef van president Volodimir Zelenski op Telegram. Burgers werden verzocht om zich naar de dichtstbijzijnde schuilkelders te begeven.

In de regio Zaporizja zouden al zeker twee doden gevallen zijn. Dat meldt Kurylo Tymoshenko van het kabinet van de Oekraïense president. Hij gaf verder geen details.

Door de nieuwe golf aanvallen zou ook opnieuw energie-infrastructuur geraakt zijn. Veertig procent van de regio rond Kiev zit zonder elektriciteit na de Russische luchtaanvallen, zei regionaal gouverneur Oleksiy Koeleba. Hij zei wel dat hij tot nu toe geen “kritieke gevolgen” zag van de aanvallen van maandag op de regio. Ook in de zuid-Oekraïense havenstad Odessa is volgens lokale berichten de watervoorziening verstoord door stroomuitvallen. En in de industriestad Kryvy Rih in het zuidoosten vonden volgens officiële informatie black-outs plaats, waardoor er storingen waren in de stadsverwarming en de watervoorziening. Volgens de burgemeester van Mykolajiv zijn er ook in zijn stad opnieuw stroomonderbrekingen.

Volgens de Oekraïense luchtmacht konden ze maandag meer dan 60 van de meer dan 70 raketten uit de lucht schieten. Dat schreven ze op Telegram.

Aangeboden door onze partners

Lees ook