VAB registreert 30 procent meer oproepen voor wegenpech tijdens eerste winterprik

© ATV

Op maandag in de spits is een autorit nooit fijn, maar voor veel bestuurders stak het dit keer nog meer tegen. De alarmcentrale van VAB rapporteerde dertig procent meer oproepen, te wijten aan de eerste winterprik in ons land.

gjsBron: BELGA

Vooral in Wallonië was het maandagochtend bijzonder druk bij de pechverhelping. Vanaf Verviers, in de regio rond Chimay en in de provincie Luxemburg konden wachttijden flink oplopen. Ook vanuit Oost-Vlaanderen en Limburg kwamen opvallend meer oproepen. De grootste boosdoeners waren batterijproblemen en bandenpech.

LEES OOK. Eerste winterprik is een feit: deel van ons land wordt wakker onder laag sneeuw, opletten voor gladde wegen

De komende maanden zal het wegdek er nog vaak glad bij liggen door de koude. VAB drukt automobilisten daarom op het hart om zeer voorzichtig te rijden en voldoende afstand te houden, ook wie winterbanden heeft. Andere tips zijn om niet te remmen of gas te geven in een bocht, nooit plots te ontkoppelen en om anticiperend te rijden. Vertrekken op een glad wegdek, doe je het best in tweede versnelling. Op die manier draaien de wielen trager en verhoogt de grip.

LEES OOK. Zo raak je zonder problemen met de auto door de eerste sneeuw

Wie toch met pech zit, raadt VAB de online pechverhelping aan (vab.be/pech), om lange wachttijden te voorkomen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten