Iedereen kan een stukje Jan Hoet in huis halen: zoon veilt opnieuw stuk van enorme collectie

Jan Hoet Junior verkoopt opnieuw stukken uit de verzameling van zijn vader. ©  fvv

Gent -

Wat dacht je van een schilderij van Luc Tuymans thuis? Of een brief van Panamarenko of Michael Borremans aan Jan Hoet? Deze en meer dan honderd andere werken uit de privécollectie van de Gentse kunstpaus worden deze week online geveild. “We hopen dat ze op leuke plaatsen terechtkomen”, zegt zijn zoon, Jan Hoet jr.

Fien Lakiere

Honderden schilderijen, tekeningen en brieven van gerenommeerde kunstenaars die Jan Hoet heeft verzameld, liggen momenteel opgeborgen bij een vriend van de familie. Vorig jaar werd al een eerste online veiling georganiseerd van een deel van de collectie, nu doet Jan Hoet junior dat nog eens over.

“We kunnen die werken niet eeuwig in een loods stockeren”, zegt Hoet. “Ingekaderd gaat het om een groot volume en zo heeft niemand er iets aan. Kunstenaars maken hun werk toch opdat het zou worden gezien. We hopen dat de kunstwerken op leuke plaatsen terechtkomen.”

Tussen de artiesten zitten grote namen als Luc Tuymans, Panamarenko, Michaël Borremans, Wim Delvoye en Koen Vanmechelen. Het duurste werk is een portret van Hoet door Tuymans, geschat op 30 à 40.000 euro. “Hij schilderde mijn vader ter gelegenheid van de Vlaamse cultuurprijs. We vinden dat hij er van geen kanten op lijkt, dus konden we het niet koesteren. Maar het is wel interessant voor iemand die een echte Tuymans wil.”

©  Veilinghuis Bernaerts

©  Veilinghuis Bernaerts

©  Veilinghuis Bernaerts

Maar ook voor een paar honderd euro kan je tijdens de veiling een uniek stuk op de kop tikken. “Het bedrag van de opbrengst is niet prioritair. Op de vorige veilingen zagen we veel jonge mensen met kunstkriebels zonder grote budgetten. We willen het toegankelijk en democratisch houden.”

Logistiek probleem

Tussen de kunstwerken zit heel wat persoonlijk materiaal, zoals brieven en bedankingen van kunstenaars aan Jan Hoet. “Zij vinden het soms moeilijk dat we die verkopen, maar we doen het zo ethisch mogelijk. Als je alles wilt bewaren en het echt goed wilt doen, is dat een fulltime job. Dan moeten we een stichting oprichten en er onderzoekers bij betrekken. Daarom houden we liever alleen de werken bij waar we zelf ook een band mee hebben.”

Is het SMAK dan niet geïnteresseerd in de werken? “Een aantal werken die relevant zijn voor hen, hebben we specifiek niet in de veiling gestoken. Er zijn gesprekken geweest over de hele collectie, maar volgens Philippe Van Cauteren heeft het SMAK al zo veel mooie stukken dankzij Jan Hoet, en die zijn belangrijker dan persoonlijke brieven en telefoonkrabbels. Anders zou het logistieke en inhoudelijke probleem naar hen doorschuiven.”

De familie hoopt nog steeds dat iemand zich aanbiedt voor de hele collectie. “Er liepen gesprekken met een kandidaat, maar die heeft helaas afgehaakt. Het gaat zeker nog over een vierhonderdtal werken, dus als je die wil tentoonstellen, heb je daar al snel zo’n 500 vierkante meter voor nodig.”

De veiling loopt nog tot 9 december. Bieden kan via de website van Veilinghuis Bernaerts.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten