Finse regering dient voorstel voor NAVO-toetreding in bij parlement

©  AFP

In Finland heeft de regering haar formele voorstel om toe treden tot de NAVO voorgelegd aan het parlement. “Vandaag is er weer een stap vooruit gezet in het toetredingsproces van Finland”, zei minister van Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto maandag in Helsinki.

Bron: BELGA

De regering van premier Sanna Marin heeft het parlement voorgesteld om het Noord-Atlantisch Verdrag en het Verdrag van Ottawa goed te keuren. Die documenten vormen de juridische kern van de militaire alliantie.

Finland en Zweden besloten na de Russische inval in Oekraïne eind februari om het NAVO-lidmaatschap aan te vragen. Dat is mogelijk zodra alle dertig NAVO-leden de toetredingsprotocollen hebben bekrachtigd. 28 landen hebben dat al gedaan. Turkije en Hongarije ontbreken nog.

Het “ja” van Hongarije wordt in de komende weken verwacht, maar Turkije laat op zich wachten. Ankara rechtvaardigt die houding vanwege onder meer vermeende steun aan “terroristen”. De bezwaren zijn voornamelijk gericht tegen Zweden.

Het parlement in Helsinki kan het voorstel nu bestuderen totdat alle NAVO-leden het hebben bekrachtigd. Daarna zal president Sauli Niinistö beslissen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten