Politie ontdekt drie verborgen ruimtes in auto’s bij grensoverschrijdende actie

©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Bij een grensoverschrijdende politieactie tegen drugshandel en -toerisme zijn tussen 1 en 4 december meer dan 1.000 voertuigen gecontroleerd. Daarbij waren ruim 100 mensen in het bezit van drugs. Opvallend: er werden tijdens de actie drie voertuigen gecontroleerd die uitgerust waren met een professioneel verborgen ruimte, meldt de federale politie maandag.

Bron: BELGA

De actie maakte deel uit van de “Hazeldonk”-samenwerking waarbij de politie- en douanediensten van de Benelux-landen en Frankrijk de georganiseerde drugsdistributienetwerken en de betrokken criminele organisaties aanpakken. 

In totaal zijn 1.083 voertuigen gecontroleerd, twee bussen en één trein. Daarbij werden 119 mensen betrapt op drugsbezit, 27 waren onder invloed, 13 mensen zijn gearresteerd en 16 voertuigen zijn in beslag genomen. De politie nam ook 700 gram marihuana, hasjiesj en spacecake, zeven wapens, 21 joints, 200 gram ketamine en 22.030 euro cash geld in beslag. 

Zaterdag werd tijdens een gezamenlijke controle van de douane van Brasschaat en de federale wegpolitie van Antwerpen een voertuig met Belgische nummerplaat onderschept. Het voertuig was uitgerust met een professioneel ingebouwde verborgen ruimte, met daarin een grote som geld en een waardevol horloge. Ook in Nederland werden tijdens de operatie twee voertuigen met professioneel verborgen ruimtes in beslag genomen. 

De politie schenkt tegenwoordig meer aandacht aan de problematiek van verborgen ruimtes in voertuigen. Zo is een groep deskundigen aangesteld die vooral inzet op bewustmaking, onder meer door opleidingen. “De specifieke aandacht voor dit fenomeen werpt zijn vruchten af: in 2021 werden 108 verborgen ruimtes in voertuigen ontdekt, tegenover een 70-tal in 2020”, aldus de politie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten